Зважаючи на звернення громадянина, який має незакрите кримінальне провадження і одночасно отримав повістку на мобілізацію у Збройні сили, юрист Юрій Айвазян пояснив, що за умови призову на військову службу під час мобілізації, суд може зупинити судове провадження стосовно обвинуваченого.

Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України (стаття 335), судове провадження може бути призупинене у випадках, коли обвинувачений ухиляється від явки до суду або має хворобу, яка перешкоджає його участі у судовому процесі.

Наручники, скріншот з відео
Наручники, скріншот з відео

Також зупинка можлива, якщо обвинувачений призваний на військову службу у зв'язку з мобілізацією. У разі прийняття такого рішення суд призупиняє провадження до закінчення військової служби, доки обвинувачений не буде розшуканий, видужає або буде звільнений зі служби.

Проте варто зауважити, що суд продовжує провадження стосовно інших обвинувачених у тому випадку, якщо справа ведеться проти кількох осіб.

Популярні новини зараз
"Укрзалізниця" змінила серйозне правило – потрібно знати про це заздалегідь Комуналка забере всю зарплату: українців попередили про перегляд одразу двох тарифів Комунальники вирішили встановити тарифний рекорд: з липня доведеться платити набагато більше Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити
Показати ще

Мобілізовані. Фото: youtube
Мобілізовані. Фото: youtube

Також важливо, що вирішення про розшук обвинуваченого, який ухиляється від участі в суді, приймається судом і виконується слідчими та прокурорами, які мають здійснювати оголошений судом розшук.

Отже, особа з незакритим кримінальним провадженням може бути мобілізована на військову службу за призовом, проте це може призвести до тимчасової зупинки судового провадження до закінчення військової служби або інших зазначених обставин.

Нагадаємо, мобілізація 2024: як держава "закручує гайки" для ухилянтів

Раніше ми писали про те, що українцям підказали, як підготуватись до ВЛК, щоб лікарі не пропустили ваші захворювання

Вам буде цікаво дізнатися чи можуть мобілізувати тих, хто не був в армії: юрист пояснив, до чого готуватись українцям без досвіду