В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Справа в тому, що в країні вирішили провести такий собі експеримент – тепер військово-облікові дані чоловіків перевірятимуться за допомогою реєстрів.

У Міноборони впевнені, що таким чином з'явиться новий спосіб пошуку захисників та мобілізаційний ресурс збільшиться.

Про це повідомила заступник міністра оборони Катерина Чорногоренко.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Зазначено, що експериментальний проект дозволить автоматично перевіряти та актуалізувати інформацію про військовозобов'язаних, призовників та резервістів.

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Мобілізованим оголосили важливе нововведення Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни
Показати ще

"Дані за всіма чоловіками від 16 до 60 років будуть актуалізовані через реєстри Державної міграційної служби, Мін'юсту та адміністрації Державної прикордонної служби. Це допоможе уникнути ситуацій, коли повістки приходять людям, які померли або перебувають за ґратами, а також допоможе виправити помилки за персональними даними ", – пояснила чиновниця.

Реєстр військовозобов'язаних "Оберіг", скріншот: Facebook
Реєстр військовозобов'язаних "Оберіг", скріншот: Facebook

Наголошено, що українців від 17 до 25 років буде поставлено на облік як призовники без відвідування ТЦК та медичної комісії. Необхідні дані збиратимуться з інших реєстрів, що заощадить час як для працівників ТЦК, так і для самих хлопців.

За словами Чорногоренка, осіб чоловічої статі 16-25 років, які оформлятимуть паспорт, автоматично внесуть до реєстру "Оберіг" без проходження ВЛК. Йдеться і про тих громадян, які мешкають за кордоном.

Актуальність військових електронних документів для чоловіків віком від 18 до 60 років, які виїхали з України, перевірятимуться через взаємодію з ГМС. Це дозволить уникнути людського фактора під час перевірки та помилок.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Юрист Андрій Межирицький зазначив, що реєстри буде об'єднано для того, щоб працівники ТЦК змогли виявити українців, яких немає в "Оберіг". Він вважає, що йдеться про синхронізацію двох реєстрів – міграційної служби, куди внесено всіх громадян за певними ознаками, та "Обереги". Їх порівнюватиме програма, яка видасть дані про розбіжності.

Нагадаємо, українцям спростили отримання відстрочки від мобілізації: які документи більше не потрібні.

Раніше повідомлялося, отримають відстрочку від мобілізації: яка категорія захищена від ТЦК.

Також, які типи повісток одержують військовозобов'язані в Україні.