На українців, які порушили правила військового обліку, можуть накласти штрафи протягом трьох місяців з моменту виявлення порушення, але не пізніше року з дня його вчинення. Про це розповіла адвокатка Марина Бекало.

Громадяни, які не оновили свої військово-облікові дані до 16 липня, можуть отримати штрафи розміром від 17 тисяч гривень. За словами Марини Бекало, ТЦК та СП вже мають базу даних громадян, які не виконали вимогу щодо оновлення даних. Тому щодо таких осіб буде складено постанови про притягнення до адміністративної відповідальності.

Мобілізація. Фото: 24 канал
Мобілізація. Фото: 24 канал

Процес притягнення до відповідальності та накладення штрафу не є автоматичним. Штраф за порушення військового обліку та законодавства про мобілізацію може бути накладений протягом трьох місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше року з дня його вчинення. Штраф накладається постановою про притягнення до адміністративної відповідальності, яку підписує керівник ТЦК. Оскаржити цю постанову можна протягом десяти днів після її винесення. Після цього терміну постанова набуває чинності і передається до державної виконавчої служби для примусового виконання. Державний виконавець може накласти арешти на банківські рахунки або інші активи для стягнення штрафу.

Кожен громадянин має право на оскарження постанови про накладення штрафу. Проте, як зазначає адвокатка, для успішного оскарження необхідні обґрунтовані підстави. Більшість оскаржень, на думку Марини Бекало, будуть стосуватися тих, хто був знятий з обліку до початку воєнного стану. Для звернення до суду потрібна потужна правова позиція та документальні докази незаконності ухвалених рішень або дій з боку військкомату.

Популярні новини зараз
Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Марина Бекало вважає, що уникнути штрафу неможливо, якщо ви не встигли оновити дані до 16 липня. Однак, якщо це відбудеться із запізненням, громадянин може уникнути відповідальності за умови документального підтвердження поважних причин неоновлення. В інших випадках уникнути штрафу буде складно.

Нагадаємо, Є лише два шляхи: шо треба робити після отримання повістки

Раніше ми розповідали, що ТЦК оштрафує ухилянтів і за кордоном: які суми доведеться віддати

Також, Студенти можуть втратити відстрочку від мобілізації: кого чекатимуть у ТЦК замість ВНЗ