До 16 липня українські військовозобов'язані мали важливе завдання – оновити свої контактні дані у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Це стосується зміни місця проживання, номера телефону та електронної пошти. Але що робити, якщо ви пропустили цю дату, і чи справді можна отримати штраф?

За відмову або забуття оновити інформацію, держава може накласти адміністративний штраф, який становить від 17 до 25 тисяч гривень. Така сума штрафу змушує багатьох задуматися, адже вона може серйозно вдарити по бюджету. Проте, є важливий нюанс, про який варто знати: якщо ваші дані вже є в інших державних реєстрах, накладати штраф просто так не можна.

Працівник ТЦК. Фото:скріншот: Youtube
Працівник ТЦК. Фото:скріншот: Youtube

Українські реєстри працюють разом. Наприклад, реєстр військовозобов'язаних "Оберіг" автоматично отримує інформацію з інших державних джерел, таких як Державна міграційна служба, податковий реєстр, реєстр актів цивільного стану та інші. Якщо ваші дані вже є там, вони будуть передані до "Оберіг", навіть якщо ви не зробили це самостійно через ТЦК.

Якщо все ж таки вам надійшов штраф, хоча ваші дані вже є в системі, ви маєте право оскаржити це рішення в суді. За законом, саме ТЦК повинні довести, що ваші контактні дані відсутні в усіх державних реєстрах, і тільки тоді штраф може бути накладений законно. Якщо військкомат не зможе цього довести, штраф буде скасований.

Популярні новини зараз
Отримати відстрочку стало простіше: жодних виправдань перед ТЦК Конфіскація майна ухилянтів: що буде з власністю, оформлену на дружину В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення "Газмережі" попередили про новий спосіб оплати: стосується кожного споживача
Показати ще

Це важлива деталь, адже зазвичай відповідальність за підтвердження правопорушення лежить на державі, а не на громадянинові. Це означає, що ви можете уникнути штрафу, якщо у вас є докази наявності актуальної інформації в державних базах даних.

Нагадаємо, Українцям спростили отримання відстрочки від мобілізації: які документи більше не потрібні

Раніше ми розповідали, що Отримають відстрочку від мобілізації: яка категорія захищена від ТЦК

Також, Військовий облік у ТЦК за новими правилами: стануться важливі зміни