Одразу варто нагадати нашим читачам, що в Україні продовжується дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Однак час від часу в Україні відбуваються ситуації, коли співробітники ТЦК та СП затримують військовозобов'язаних та доставляють їх до військкомату.

Фахівці "Юридичної сотні" спробували відповісти наскільки це законно і що можна зробити чоловікам у разі затримання.

Експерти дали роз'яснення щодо цього, посилаючись на Закон України №3633-IX, в якому сказано, що співробітники військкоматів не мають прав на самостійне затримання українців.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

Повідомляється, що зробити це можуть лише представники поліції. А ТЦК може лише подати офіційний запит на затримання військовозобов'язаного для складання адміністративного протоколу. Однак є лише три причини для того, щоб затримати громадянина:

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

- якщо особа порушила порядок реєстрації у ТЦК або не оновила свої військово-облікові дані;

- якщо особа проігнорувала отриману повістку і не з'явилася до ТЦК та СП;

- якщо особа перебуває у розшуку, про що є дані в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

У законі також зазначено максимальний термін, який можуть затримати військовозобов'язаного. Правоохоронні органи повинні скласти протокол про адміністративне порушення та відпустити затриманого протягом трьох годин і не більше.

Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook
Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook

Юристи зазначають, що українцям важливо знати свої права та порядок дій на випадок, якщо їх все ж таки затримали співробітники ТЦК та СП. У цій ситуації людина може звернутися за безоплатною правовою допомогою і їй зобов'язані надати адвоката державним коштом. Військовозобов'язаний також має право сповістити рідних та близьких про те, що його затримано.

У свою чергу родичі та адвокат затриманого можуть звернутися до суду на території, де знаходиться військкомат, та викликати слідчо-оперативну групу, повідомивши, що людину незаконно утримують у ТЦК. Зробити це можна навіть уночі.

Нагадаємо, "Підіте ловити своїм тілом дрони": військова пропонує жорстоке покарання за підпали авто військовослужбовців.

Раніше повідомлялося, штраф від ТЦК можуть скасувати: українцям підказали шляхи.

Також, військовозобов'язаним пригрозили в'язницею: все через бронювання.