Цього дня православною церквою вшановується пам'ять мученика Луппа Солунського, який жив у III столітті н. е.

Інші назви свята: "Брусничник", "Луппа", "Лупенські морози". На Русі про цей день говорили: "Луп ходить, рудий мужик по спинах б'є, нагнись - брусниця встигла, ворушились - овес у полі дійшов" .

Раніше уявляли Луппа рудоволосим мужиком, яких ходить вулицями і плескає по спинах селян. Тому якщо побачите незнайомого рудого, то вклоніться йому в пояс і попросіть ударити на щастя. Ще сьогодні можна піти пошукати журавлину чи брусницю в лісі. Якщо побачите старого, який втратив козуб, стороніся, це може бути Лісовик. З ягід вийде відмінне варення, компот або пастила, можна зробити сечену брусницю, яка стане гарним доповненням для пирогів, млинців та медових десертів.

Раніше ще дивилися по брусниці, чи встиг овес. Якщо ягідки налилися соком і почервоніли, можна збирати овес. А ще прибирали льон та розкладали на землі, щоб просушити. Потім він має стати м'яким та гладким. До сусідів можна принести до гостинця пироги з ягодами брусниці або журавлини, а також морси та компоти. Але головне блюдо – м'ясо під брусничним соусом.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Дівчата 23 серпня ходили дивитися на братчини хлопців, які збиралися на великій галявині і спочатку мірялися самотужки, а потім браталися. Дівчата одягали на себе ошатні сарафани і вплітали в коси яскраві стрічки, сподіваючись привернути до себе увагу хлопця, що сподобався.

Знахарі 23 серпня під час заходу сонця збирали брусничне коріння, яке використовували як протизапальний засіб. Також у Луппов день читали змови від суперників та суперниць, проводили відвороти, спеціальні ритуали та обряди.

Дзеркальний захист, ритуал. Фото: Знай.ua
Дзеркальний захист, ритуал. Фото: Знай.ua

Що не можна робити 23 серпня

23 серпня, як і в інші дні, церква не схвалює і виступає проти лайки, агресії, пліток, заздрощів, жадібності, помсти та розпачу. Не можна відмовляти у допомозі нужденним.

Народні прикмети дня не радять позичати гроші чи речі - можна віддати свою удачу, і брати в руки колюче-ріжучі предмети - є ризик поранитися. Не рекомендується будувати плани на майбутнє, розпочинати нові проекти, змінювати роботу. Також у цей день не варто робити прибирання, підмітати та мити підлогу у будинку - кажуть, що це до життєвих труднощів.

Нагадаємо про знаки долі та народні прикмети: як зрозуміти, що ангел-охоронець намагається нас попередити.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.