У середу, 28 серпня, православні віруючі вшановують пам'ять двох святих — Анни Пророчиці та Сави Крипецького.

У народі це свято прозвали "Анна і Сава Скірдники", тому що в цей період якраз завершувалися останні жнива хлібів.

Як свідчать церковні перекази, свята Анна з Єрусалиму була благочестивою вдовою, якій разом зі святим Симеоном Богоприїмцем випала честь зустріти немовля Ісуса Христа у храмі, куди його принесли батьки, щоб подякувати Богові за первістка. Крім того, Ганна жила в суворій помірності, дотримуючись посту і безупинно молячись. За такий спосіб життя Господь нагородив 84-річну вдову задарма пророцтва.

Анна-пророчиця

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

З відкритих джерел відомо, що святий Сава Крипецький жив у 15 столітті. Після того, як він прийняв чернечий постриг в Афоні, він вирушив до Пскова і оселився неподалік міста, у відокремленій Крипецькій пустелі. Сава дотримувався суворого посту, а весь вільний час проводив у молитвах. До нього часто приходили прості люди за слушною порадою та благословенням. Також преподобний навчав мирян дотримуватися чистоти — тілесної та моральної, ратував за праведний спосіб життя людей. Навіть після смерті Сава не залишив свою обитель, а багато разів надавав їй допомогу, наприклад одного разу захистив від розбійників, а їх ватажка змусив покаятися.

Сава Крипецький

Звичаї та обряди свята

Традиційно цього дня завершувалися останні жнива хлібів. Так, з полів вивозили снопи, які складали у скирти. Селяни поспішали прибрати хліб до настання негоди та холодів. "Червоне поле снопами, а гумно - скиртами" , - говорилося в народі.

Ще на Ганну та Саву у цей час наші предки славили врожай, влаштовуючи великі свята та ярмарки. Як не дивно, саме цього дня двом святим молилися про визволення від пияцтва.

У той же час завершували озиму сівбу пшениці, прибирали коноплі та збирали яблука. З приводу коноплі була така приказка: "Якщо не прибереш коноплі до Івана пісного , то весь пост просидиш без олії".

Свататися цього дня було категорично заборонено. Вважалося, що поява нареченого чи його близьких родичів у будинку батьків нареченої принесе у майбутньому горі та неблагополуччя молодій сім'ї.

Ще на Ганну і Саву згадували прикмети про березу: якщо вони починали покриватися жовтим листям з верхівки, то весна наступного року має наступити рання і дружна, а якщо знизу, то весна буде пізня і затяжна. Але при цьому пожовтіння листя спочатку на маківці дерева віщувало сувору морозну зиму, знизу - м'яку зиму, а якщо береза ​​жовтіла рівномірно, то зима буде звичайною, з морозами та відлигами.

Що не можна робити 28 серпня

  1. Не можна ходити до лісу – можна легко заблукати.
  2. Чоловікам не можна розмовляти з тещею і ходити до неї в гості, інакше з нареченою чи дружиною станеться лихо чи хвороба.
  3. Не можна лаятися матом, інакше будуть неприємності.

Нагадаємо про знаки долі та народні прикмети: як зрозуміти, що ангел-охоронець намагається нас попередити.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.