У Києві зима в самому розпалі — саме така, якою її малюють в дитячих книжках — сніжна і морозна. І це зовсім не привід сидіти вдома. Навпаки, в таку пору можна знайти безліч захоплюючих ігор і занять на вулиці.

Сноубординг — один з найпопулярніших зимових видів спорту. Всупереч першому враженню, цей вид спорту набагато безпечніше, ніж катання на лижах.

Якщо ви будете строго слідувати декільком простим радам, весь процес навчання пройде набагато швидше, ніж ви думаєте. У цій статті ми представимо найважливіші рекомендації для людей, початківців свою пригоду в сноубордингу, і підкажемо, як швидко навчитися кататися на сноуборді.

Навчання катання на сноуборді: з чого почати?

Як навчитися кататися на сноуборді
Як навчитися кататися на сноуборді, фото-Реxels

Всупереч загальній помилці, перший етап підготовки до катання на сноуборді — це не купівля самої дошки. По-перше, важливо працювати над своїм загальним фізичним станом і рухливістю. При перших спробах матимуть місце часті падіння, тому важливо навчитися гнучкості і спритності.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Також працюйте над силою ніг. Для катання на сноуборді потрібно тримати коліна зігнутими, тому присідання або випади — відмінні індукційні вправи.

Наступний крок — вивчити техніку катання на сноуборді. Найкраще почати з теорії, тобто з перегляду навчальних відео. У відеоуроку пояснюють, як надіти спортивний інвентар, як зайняти правильне положення, як рухатися по схилу, як встати після падіння. Відеоуроки стануть безцінним джерелом прикладів вступних уроків зі сноуборду. Ви будете згадувати їх пізніше на схилі і будете знати, як себе вести в конкретних ситуаціях.

Необхідна одяг і аксесуари

Як навчитися кататися на сноуборді
Як навчитися кататися на сноуборді, фото з Facebook

В першу чергу слід придбати одяг і аксесуари, що впливають на комфорт і безпеку. Це — одяг, що складається з декількох шарів (термоактивне білизна, термофліс, куртка з дихаючої мембраною і штани з підвищеною вологостійкістю). Не забудьте про рукавички і шапки, які зігріють вас на схилах.

Щоб бути в цілковитій безпеці під час навчання катанню на сноуборді, слід придбати шолом для сноуборда.

Незамінні і лижні окуляри. У гарну погоду вони допоможуть запобігти появі відблисків, а під час хуртовини захистять очі від вітру і частинок снігу. Важливо вибрати якісні окуляри з вентиляцією і системою проти запотівання.

Як правильно вибрати сноуборд для новачка?

Як навчитися кататися на сноуборді
Як навчитися кататися на сноуборді, фото-Реxels

Сам сноуборд по суті є одним з останніх предметів, які потрібно купувати. Ви можете орендувати його на курорті і перевірити, чи підходить вам цей вид спорту.

Якщо говорити про анатомію сноуборду, то основною технологією у виробництві практично всіх елементів дощок є ламінування. Але "ламінатом" найчастіше називають верхній і нижній шари склотканини, що формують вигляд сноуборду.

Якщо ви абсолютно впевнені, що продовжите кататися, краще відразу ж запастися власним інвентарем. Особистий сноуборд прискорить навчання катанню, адже деяким елементам катання можна займатися навіть в засніженому саду.

Якщо ви тільки починаєте і ваша мета-насолодитися плавним катанням на схилах, покупка сноуборду All Mountain для початківців — кращий вибір. Він повинен доходити до підборіддя або трохи нижче і бути відносно м'яким (згинання від 1 до 5). Така дошка полегшує маневрування і навчання катанню.

Ключовим параметром при виборі є ширина дошки. Сноуборд не повинен бути вже довжини взуття, тому людям з довгою ногою варто звернути на цей параметр особливу увагу.

На якій нозі їздити?

Як навчитися кататися на сноуборді
Як навчитися кататися на сноуборді, фото-Реxels

Від новачків часто можна почути питання: яка нога повинна бути попереду при катанні на сноуборді? Зазвичай складно відповісти на це питання до того, як ви сядете на дошку і вперше зійдіть по схилу. Але є надійний спосіб дізнатися, яке положення є для вас природним.

Просто запам'ятайте, як ви ставите ноги, ковзаючи по льоду. Якщо ви не пам'ятаєте цю дитячу гру, катайтеся по тротуару в перші заморозки. Стоячи на велосипеді при спуску, також можна легко визначити свою провідну ногу.

Уроки катання на сноуборді під керівництвом інструктора: чи варто воно того?

Як навчитися кататися на сноуборді
Як навчитися кататися на сноуборді, фото з Facebook

Початкові випробування на сноуборді найкраще проходити з інструктором або досвідченою людиною. Звичайно, навчиться сноубордингу можна і самому, але тоді постраждає ваша техніка катання. При такому принциповому підході ви не зможете швидко і легко домогтися очікуваних результатів. Тренер особливо важливий для дитини. Дівчині також бажано не виходити одній в гори.

Сучасна Україна пропонує великий вибір навчальних курсів, де з вами будуть займатися професійні сноубордисти. Заняття зазвичай тривають мінімум 5 днів.

Київ та інші міста щорічно в період зимових свят надають жителям території, де можна покататися на сноуборді і лижах (в тому числі безкоштовно). Наприклад, знаменитий гірськолижний спортивний комплекс "Протасів Яр".

Дуже важливо виправляти перші помилки, оскільки з часом вони можуть увійти в звичку, що ускладнить оволодіння правильною технікою. Додатково інструктор підготує комплекс вправ і стримає ваші занадто швидкі пориви.

Оволодіти балансом недостатньо, щоб відразу кинутися ковзати по схилу на повній швидкості. Для цього потрібно більше часу і досвіду. Інструктор виявить всі ваші помилки і виправить їх.

Як навчитися кататися на сноуборді
Як навчитися кататися на сноуборді, фото з Facebook

Часті помилки при катанні на сноуборді:

  • нехтування розминкою;
  • падіння на куприк або розведення пальців;
  • вибір занадто просунутого маршруту;
  • їзда в глибокому присіданні або з прямими колінами;
  • надмірний нахил вперед;
  • вальгусне коліно;
  • стегна, що виступають за борт;
  • поворот тулуба по ходу руху.

Прогрес в сноубордингу

Часто люди звертаються до тренерів з подібними побажаннями: "Я навчився основам катання на сноуборді, і тепер хочу рухатися далі в цьому виді спорту".

І це вірний підхід, щоб почати отримувати масу задоволення від цього заняття! Освоївши основні правила, варто рухатися далі і вивчати різні прийоми:

Як навчитися кататися на сноуборді
Як навчитися кататися на сноуборді, фото-Реxels

  1. Вставте передню ногу в кріплення і повільно відштовхніть другу ногу, як на самокаті. Ця вправа стане в нагоді пізніше на схилі, наприклад, при підйомі на підйомник. Практикуйте прийом на рівній поверхні або невеликому пагорбі.
  2. Наступний крок-тренування на пологій ділянці схилу. Одягніть черевики для сноуборду і встаньте перпендикулярно схилу. Зігніть коліна, потім нахиліть дошку так, щоб вона плавно ковзала вниз по схилу. Пройшовши близько 1 метра, відкиньтеся назад і вбийте задній край в сніг. Так ви навчитеся гальмувати.
  3. Хороша вправа на сноуборді-вільне ковзання. Спустіться під кутом, потім поверніть дошку і йдіть в іншу сторону. Зберігайте положення п'яти, ковзаючи по зигзагоподібної лінії. Виконайте вправу на передній і задній краї.
  4. Як тільки ви трохи попрактикуєтеся, рухайтеся далі. Поки не робіть поворотів! Встановіть дошку паралельно осі схилу і повільно рухайтеся вниз. Коли наберете швидкість, перемикайтеся на гальмування через задній кант. Повторюйте вправу до самого низу схилу. Будьте обережні, щоб не перекинутися вперед!
  5. Наступний крок в освоєнні техніки катання на сноуборді - це навчання поворотів. Почніть з пологих склепінь і положення злегка зігнутих колін. Згинання та розгинання ніг додасть поворотів динаміки.

Як встати після падіння на сноуборді?

Як навчитися кататися на сноуборді
Як навчитися кататися на сноуборді, фото з Facebook

Падати при катанні на сноуборді дуже боляче, а гальмувати — досить важко. Крім того, початківцям сноубордистам особливо важко встати після падіння. Але насправді робити це простіше, ніж здається (тільки потрібна практика).

Щоб катання на сноуборді не закінчувалося падінням, потрібно лише освоїти відповідну техніку.

Спочатку вбийте край дошки в сніг, щоб можна було впертися в нього. Візьміться однією рукою за верхній край, і відштовхніться від схилу. Здійсніть поштовх, щоб піднятися на дошку і стабілізувати своє положення.

Як навчитися кататися на сноуборді
Як навчитися кататися на сноуборді, фото з Facebook

Те, як ви будете вставати після падіння на коліна багато в чому залежить від вашої розтяжки. Якщо ви відчуваєте, що не можете убезпечити руки і відкинутися назад, переверніться на спину.

Що ще варто взяти з собою на схили?

Проводячи цілий день на схилах, варто мати при собі кілька додаткових аксесуарів:

  • Термос з теплим чаєм, який зігріє вас в мінусову температуру.
  • Спортивну камеру, зафіксовану на куртці або шоломі. Не пропустіть можливість записати на відео свої перші спроби катання на сноуборді!
  • Невеликий спортивний рюкзак. Найкраще вибрати лижну заплічну сумку, яка дозволить зафіксувати за спиною сноуборд після поїздки. Завдяки цьому вам не доведеться носити його в руках. Щоб захистити дошку від пошкоджень при транспортуванні, купіть спеціальний рюкзак для сноуборду.

Як навчитися кататися на сноуборді
Як навчитися кататися на сноуборді, фото з Facebook

Ще одна річ, яку ви завжди повинні мати при собі, — це зручна аптечка. Вона допоможе впоратися з дрібними порізами, саднами або синцями. Ви також можете додати популярні болезаспокійливі та протидіарейні препарати, щоб головний біль або проблеми зі шлунком не зіпсували вам задоволення.

Ми також нагадуємо вам про важливість дотримання обережності при навчанні катанню на сноуборді. Найкраще починати пригода на пологій ділянці схилу і в місцях з невеликим скупченням людей. Такі елементи, як посадка на дошку або вставання після падіння, можна практикувати навіть вдома. Поступове навчання катанню - кращий спосіб запобігти нещасні випадки, травми і розчарування.