З початком пандемії в Україні загострилося ще одне критичне питання - забруднення територій небезпечними медичними відходами, гори яких все частіше зустрічаються в лісосмугах та полях. І, як наголошують в Державній екологічній інспекції, це сміття є вкрай небезпечним і може зашкодити не тільки людині, що контактувала з ним, а й призвести до потрапляння шкідливих речовин у ґрунт і воду. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Утилізація - Фото з Фейсбук (Андрій Мальований))
Утилізація - Фото з Фейсбук (Андрій Мальований))

Порушників - маса: відкрито "полювання"

Про нинішній перебіг подій голова Держекоінспекції повідомив в ході прес-сніданку "Трансформація Держекоінспекції: реформи, які врятують довкілля", що відбувся 8 грудня.

"Більшість медичних відходів ми знаходимо на сміттєзвалищах, в лісосмугах, полях. Це заборонено законом, оскільки вони є небезпечними і мають безпечно утилізуватися: у більшості випадків - це спалювання. Наразі, на доручення Прем’єр-міністра України, ми проводимо перевірку 61 суб’єкта, який має відповідну ліцензію на утилізацію медичних відходів”, - зазначає голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

голова Держекоінспекції України Андрій Мальований
голова Держекоінспекції України Андрій Мальований

Загалом же, статистика вкрай кричуща - попри значне збільшення об'єму медичного непотребу, про зростання кількості "совісних утилізаторів" поки що українці можуть лише мріяти.

"За нашими даними, менше половини із загальної кількості медичних відходів йде на безпечну утилізацію. Наше завдання - встановити, куди дівається решта відходів, які можуть бути не тільки екологічно небезпечними, а також нести ризик для здоров'я людей", - відзначає Андрій Мальований.

Як попереджає голова Держекоінспекціїї, такий "медпакунок" із вжитих масок, шприців, бинтів та інших відходів може загрожувати як проникненням шкідливих речовин у ґрунт і воду, так і інфікуванням людей, що контактують з цим сміттям.

Маски на пляжі в Сіднеї, фото - The Guardian
Маски на пляжі в Сіднеї, фото - The Guardian

Побачили "медзвалище": як діяти?

Що ж стосується покарань, то за незаконне розміщення небезпечних відходів порушнику світить адміністративна відповідальність за ст. 82 КУпАП “Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення” – штраф від 340 до 1360 грн.

карантин в Україні, фото: unian
карантин в Україні, фото: unian

Проте, сума може збільшитися у рази, якщо разом з цим буде виявлено забруднення цими відходами води, ґрунтів, засмічення лісів. У такому випадку порушник вимушений буде сплатити збитки за шкоду довкіллю - як підкреслюють в Держекоінспекції, ці суми можуть сягати мільйонів гривень.

До речі, кожен українець може допомогти у пошуках таких порушників.

Якщо ж винні за фактом засмічення не будуть встановлені, Державна екологічна інспекція передає справу до правоохоронних органів для подальшого розслідування.

Тож про результати спецперевірки та подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.