Видатний український вчений-генетик Олександр Коляда припустив, чому одні люди переносять китайський вірус Covid-19 в легкій формі, а інші хворіють важко і навіть опиняються під ШВЛ.

На своїй сторінці в Facebook Коляда опублікував пост, присвячений цій проблемі. Він зазначив, що переносимість Covid-19 залежить не тільки від загального стану здоров'я, але і від генетики.

Вченим вдалося виявити, що у людей, які важко перенесли коронавірус, частіше зустрічається один з генетичних маркерів, що знаходиться на третій хромосомі. Коляда додав, що ця послідовність ДНК дісталася нам від наших далеких предків-неандертальців.

“колись наш з вами вид жив в Африці і з кліматичних причин почав завойовувати Євразію. У той час в Євразії жило інше людство, яке досить від нас відрізнялося як за укладом життя, так і за зовнішнім виглядом. В ході нашої міграції ми звичайно ж з ними схрещувалися, і більшість не-африканських популяцій людей є результатом цих схрещувань. Деякі варіанти генів ми принесли з собою з Африка, а якісь запозичили у неандертальців, які були більш пристосовані до холоду та інших радощів життя в Європі. Виявилося, що ділянка третьої хромосоми, який майже в 2 рази підвищує ризик тяжкого перебігу ковіда, дістався нам якраз від неандертальців. Що знаходиться на цій ділянці ДНК? Там є 9 генів, частина з яких кодує білки, пов'язані з імунною відповіддю на віруси. І весь цей набір генів у сучасних важкохворих, за своїми характеристиками дуже схожий на неандертальський.",- написав учений.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Він зазначив, що швидше за все ці факти не мають практичного значення. У деяких країнах частота цього маркера більше 60%, в деяких – 0%. Що побічно узгоджується з частотою ускладнень у вихідців з цих країн.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у Харкові пенсіонера затиснуло в дверях маршрутки, водій не поспішав рятувати

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Львові водій-псих затиснув хлопчину в дверях тролейбуса

Також, "Знай.uа" писав, що на Буковині кондуктор викинув бабусю з тролейбуса, зла не вистачає