Всесвітня організація охорони здоров'я назвала основні причини смертності та інвалідності у всьому світі на основі даних за 2000-2019 роки.

Читайте Знай в Google News!

Згідно з опублікованою сьогодні, 10 грудня, Глобальною оцінкою охорони здоров’я ВООЗ за 2019 рік зараз неінфекційні хвороби складають 7 із 10 найпоширеніших у світі причин смертності. Відзначається збільшення з 4 з 10 основних причин у 2000 р.

На основі загальних тенденцій у ВООЗ чітко підкреслили необхідність посилення глобальної уваги до запобігання та лікування серцево-судинних захворювань, раку, діабету та хронічних респіраторних захворювань, а також боротьби з травмами у всіх регіонах світу, як це визначено в порядку денному цілей сталого розвитку ООН.

комітет ООН
комітет ООН

Популярні новини зараз
Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Ці нові оцінки є ще одним нагадуванням про те, що нам потрібно швидко активізувати профілактику, діагностику та лікування неінфекційних захворювань. Вони підкреслюють актуальність кардинального вдосконалення первинної медико-санітарної допомоги рівноправно та цілісно. Потужна первинна медична допомога, безперечно, є основою, на якій базується все: від боротьби з неінфекційними хворобами до боротьби зі світовою пандемією ", - сказав генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебреєсус.

Згідно з даними ВООЗ хвороби серця залишаються вбивцею номер 1, цукровий діабет та деменція увійшли до топ-10. Туди ж входять хвороба Альцгеймера та інші форми слабоумства, посідаючи 3 місце в Америці та Європі у 2019 році. Смертність від діабету зросла на 70% у всьому світі в період з 2000 по 2019 рік, а смертність серед чоловіків зросла на 80%.

Водночас відмічається глобальне зниження смертності від інфекційних хвороб, але воно все ще є головною проблемою в країнах з низьким та середнім рівнем доходу. У 2019 році пневмонія та інші інфекції нижніх дихальних шляхів були найбільш смертоносною групою інфекційних захворювань.

ВІЛ / СНІД знизився з 8-ї провідної причини смерті у 2000 році до 19-ї у 2019 році. Але все ще залишається четвертою причиною смертності в Африці. Туберкульоз також більше не входить до першої світової десятки, опустившись із 7 місця у 2000 році до тринадцятого у 2019 році, зі зменшенням глобальної смертності на 30%.

Заразні хвороби все ще мають місце в країнах з низьким рівнем доходу. Зокрема, мова йде про малярію (6), туберкульоз (8) та ВІЛ / СНІД (9-й).

Лікарня / скріншот з відео
Лікарня / скріншот з відео

Оцінки додатково підтверджують тенденцію до зростання довголіття: у 2019 році люди жили більше ніж на 6 років довше, ніж у 2000 році, із загальним глобальним показником у 2019 році понад 73 роки у порівнянні з майже 67 у 2000 році. Але в середньому лише 5 з цих додаткових років прожили в доброму здоров'ї.

Водночас зростає інвалідність. Значною мірою хвороби та стани здоров’я, які спричиняють найбільшу кількість смертей, є тими, які відповідають за найбільшу кількість втрачених здорових років життя. Хвороби серця, цукровий діабет, інсульт, рак легенів та хронічна обструктивна хвороба легень несли колективну відповідальність за майже 100 мільйонів додаткових здорових років життя, втрачених у 2019 році у порівнянні з 2000 роком.

Травми є ще однією з основних причин інвалідності та смерті. У всьому світі смертність від дорожньо-транспортних травм становить 75% чоловіків. У 2000–2019 роках в Америці спостерігалося майже втричі збільшення смертності від розладів вживання наркотиків в Америці.

У ВООЗ додали, що сьогодні COVID-19 трагічно забрав понад 1,5 мільйона життів. Люди, які живуть з такими станами здоров'я, як хвороби серця, діабет та респіраторні захворювання, мають більший ризик ускладнень та смерті через COVID-19.

Лікарня під час пандемії, фото: кадр з відео
Лікарня під час пандемії, фото: кадр з відео

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, молодий українець змінив навчання за партою на службу в ЗСУ: "Справжня школа ближче до ворога". Одразу після випуску із будівельного училища Іван поповнив ряди українського війська, адже змінити парту на армію хлопець хотів давно.

Як повідомляв портал "Знай.ua", СБУ схилила голови через загиблих на Донбасі побратимів: найкращі снайпери віддфали життя за Україну. 1 грудня виповнився рік з дня загибелі двох Героїв України

Також "Знай.ua" писав, росіяни знову спробували привласнити український борщ: "Сало також стане нашим". Українці висловили свій гнів з цього приводу