Напередодні Різдва за григоріанським та новоюліанським календарями на небі у північній півкулі можна буде спостерігати дуже рідкісне астрономічне явище, яке нагадуватиме біблійну Віфлеємську зірку.

Читайте Знай в Google News!

Про це повідомляють NBC News.

21 грудня, у день зимового сонцестояння, газові гіганти Юпітер і Сатурн опиняться поруч з точки зору земних спостерігачів (насправді їх так само розділятимуть мільйони кілометрів).

В останній раз дві планети були так близько одна до одної в 1623 році, але, скоріш за все, тоді поспостерігати за явищем людям не вдалося. А ось в 1226 році зближення планет, скоріш за все, можна було побачити неозброєним оком.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Щоб побачити наближення планет, астрономи радять звернути увагу на схід Місяця. Дві планети будуть близькими до горизонту недалеко від місця, де сходитиме супутник землі.

Як побачити "Віфлеємську зірку", зображення EarthSky
Як побачити "Віфлеємську зірку", зображення EarthSky

Низка експертів і журналістів називає цю подію "Віфлеємською зіркою", апелюючи до описаного в Біблії небесного світила, яке стало знаком народження Христа, а також вказівником для волхвів, які відправилися на поклоніння.

Ось як описується це у Євангелії: "Коли ж народився Ісус у Віфлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода, то ось мудреці прибули до Єрусалиму зо сходу, і питали: Де народжений Цар Юдейський? Бо на сході ми бачили зорю Його, і прибули поклонитись Йому" (Мф. 2:1-2)

Ще з часів отців церкви це явище намагалися обґрунтувати як природний феномен. Висловлювалися гіпотези про комету, нову зірку, а також про поєднання декількох світил, як це й станеться знову у 2020 році.

Віфлеємська зірка стала одним з найпоширеніших символів Різдва. Вона відображена в іконографії, а також стала традиційною прикрасою для новорічних дерев — саме її означає верхів'я-зірка на ялинці.

Джотто "Поклоніння волхвів"
Джотто "Поклоніння волхвів"

Нагадаємо, Українці ризикують застрягнути на заробітках на Різдво: "Два роки не бачили маму".

Як повідомляв портал Знай.ua, Садовий залишить львів'ян без гучних гулянь на Різдво, але будуть ялинка і ковзанка

Також Знай.ua писав, Головну ялинку країни одягли в капелюх, кияни засумнівалися: "Корона?"