Політичний оглядач Юрій Атаманюк вирішив розібратися: чому намір влади ввести в країні локдаун - тотальний жорсткий карантин, викликає в українському суспільстві таку недовіру.

«Люди бачать, що влада не зробила все, від неї залежне, щоб підготувати медичну систему країни для збільшення числа COVID-хворих у важкому стані, які могли б одночасно перебувати в лікарнях», - вважає він.

Дійсно, на боротьбу з пандемією було виділено не так вже й багато грошей, але ж навіть їх не використали. У розпорядженні вітчизняної системи охорони здоров'я є десять мільярдів гривень, однак замість того, щоб витратити їх на боротьбу з коронавірусом, вона продовжує скаржитися на брак фінансування. Ще один мільярд залишився невикористаним, бо був в березні відпущений на закупівлю медичних масок по тодішнім скаженими цінами - а надалі ціни впали.

«Для чого вводити локдаун? Тільки для того, щоб в лікарнях не було одночасно занадто великого числа пацієнтів, і система могла прийняти всіх, хто потребує. У нашій системі охорони здоров'я близько 250 тисяч ліжок», - зазначає аналітик.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

Біда не в тому, що в наших лікарнях не вистачає ліжко-місць - їх навіть більше, ніж потрібно. Адже населення країни скорочується. Національна система охорони здоров'я будувалася в розрахунку на 52 мільйони осіб, а тепер вона повинна обслуговувати від сили 35 мільйонів. У Китаї та Німеччині для боротьби з пандемією довелося будувати нові лікарні, але у нас такої проблеми немає. Потрібно лише забезпечити киснем ті ліжко -місця, що вже є. Гроші на це, як виявилося, є, і навіть Китай пропонував в цій справі свою допомогу. Але що було зроблено за вісім місяців? Практично нічого.

На думку Атаманюка, ставлення керівників відповідних відомств до проблеми коронавірусу не можна назвати інакше як злочинним.

«У нормальному суспільстві прокуратура, маючи збитки у вигляді людей, які померли від коронавірусу, приходить до висновку, що люди померли через те, що їм не було вчасно надано належне лікування із забезпеченням реанімаційним ліжком і киснем. Прокуратура бачить, що гроші на це були, але вони не були освоєні. У наявності злочинна халатність з боку міністра охорони здоров'я, міністра фінансів і прем'єр-міністра», - стверджує він.

Необхідно, щоб названі люди понесли заслужене покарання. Тоді ті, хто змінить їх на цих посадах, отримають наочний урок.

«Поки у нас буде така система, що прийшов на посаду, завалив роботу, накрав, а потім пішов у депутати, і можеш не боятися ніяких переслідувань - всі наші проблеми нікуди не подінуться», - зробив підсумки оглядач.

Раніше він стверджував, що спеціалізовані органи для боротьби з корупцією приносять країні більше шкоди, ніж користі.

Також Атаманюк дав прогноз щодо наслідків локдауну.