Ексміністерка охорони здоров'я і медичний блогер Уляна Супрун продовжує свою пристрасну і безжальну боротьбу з радянським спадком. Тепер руки лікарки дійшли і до зеленки.

Читайте Знай в Google News!

У своїй публікації у соціальній мережі "Фейсбук" Супрун детально прокоментувала, чому діамантовий зелений не варто рекомендувати як антисептик при порізах.

"В домашніх аптечках багатьох людей є такі медичні засоби, які чомусь ніколи не втрачають популярності, навіть попри те, що вони дуже застарілі. Вони тихо й непомітно мігрують з аптечки в аптечку, в основному через те, що “так було завжди”. Поширена категорія таких засобів — ті, які використовують під час порізів та ран, “зеленка”, йод та перекис водню", — розповідає Супрун.

Як пояснює американо-українська лікарка, неглибокі рани взагалі не потребують обробки. Якщо ж така необхідність і бажання виникають — можна обійтися сучаснішими засобами, які не викликатимуть болю та подразнення, а також не заважатимуть загоєнню ран.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Аби переконатися в цьому достатньо просто пошукати в мережі за запитом “brilliant green” дослідження чи рекомендації. Знайти пряму рекомендацію для застосування зеленки для загоєння ран чи порізів не вийде. Принаймні на авторитетних сайтах медичних організацій та клінік її немає", — стверджує Супрун.

Окремо вона відзначила, що зеленку не слід застосовувати при вітрянці, а також для обробки ран дітям.

Схожа ситуація і зі спиртовим розчином йоду, однак неспиртові препарати йоду й справді є хорошим антисептиком для зовнішнього застосування.

Щоб дати українцям альтернативу зеленці, Супрун навела порядок дій при порізах:

  • Помийте руки милом та водою.
  • Зупиніть кровотечу. Невеликі порізи чи подряпини зазвичай навіть не потребують особливих дій, кров зупиниться сама. Якщо кров потрібно зупинити, візьміть чисту пов’язку та притисніть до рани на певний час, поки кров не зупиниться.
  • Промийте рану водою. Не мийте милом безпосередньо рану, а лише навколо неї.
  • Якщо в рані є бруд, його потрібно обережно витягнути пінцетом, попередньо очистивши антисептиком.
  • Обережно протріть рану чистою тканиною.
  • Накладіть на рану стерильну пов'язку. Якщо кров просочується через неї, не замінюйте її на іншу. Просто поверх накладіть ще одну та легко притисніть рану. Якщо це лише незначна подряпина, можна залишити її відкритою.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Супрун пояснила, як працює Всеукраїнський контакт-центр МОЗ з протидії Covid-19: зберігаємо здоровий глузд.

Знай.ua писав, Українка розповіла про справжній стан лікарень у містах: "Просто якесь гетто..."