Впродовж цілої доби в столиці тримається найвищий ризик "крижаної небезпеки" - з вечора 10 грудня у Києві не зникає льодовий шар у кілька сантиметрів. В результаті: чисельна кількість аварій та десятки постраждалих від падіння на слизькій поверхні. Про ситуацію в столичних травмпунктах та дієві способи "самозахисту" від плачевних наслідків на дорогах дізнавалися Знай.ua.

Ожеледиця, Київ - фото з Фейсбук
Ожеледиця, Київ - фото з Фейсбук

Постраждалих від падіння побільшало в 3 рази: в зоні ризику - літні люди

Із настанням “льодовикового періоду” у столичних травмпунктах в рази побільшало пацієнтів, що отримали травми в результаті падіння на слизькому "кришталі".

“Сказати точні дані щодо кількості людей, постраждалих внаслідок ожеледиці дуже важко, адже вони змінюються практично щогодини. Втім, реально кількість звернень громадян з травмами до травмпунктів збільшується у 2-3 рази. Зазвичай, звертаються літні бабусі-дідусі, тому що у них менша маневреність втримання на льоді - повертаючись із сумками з магазинів, вони часто падають, отримуючи травми кінцівок. А погіршується ситуація тим, що вони можуть втрачати свідомість, ударятися головою і приїжджати з нейротравмами”, - зазначає лікар-терапевт екстреної допомоги Лікарні швидкої і невідкладної медичної допомоги ім.проф.О.І.Мещанінова Надія Михайленко.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Разом з цим, більшає і число аварій на дорогах.

“Зростає і кількість постраждалих у ДТП. У таких умовах стає важче керувати машиною - нерідко транспортний засіб може “кидати” на тротуари. Окрім того, водію важче гальмувати перед пішохідним переходом і пішоходом, що нерідко перебігає проїжджу частину у різних місцях, тому слід про це пам’ятати”, - відзначає лікар-терапевт екстреної допомоги Надія Михайленко.

Ожеледиця, ДТП - фото з Фейсбук
Ожеледиця, ДТП - фото з Фейсбук

Не тримайте руки в кишені та відкладіть взуття на підборах

Разом з цим, ви самі можете сприяти зменшенню ризиків.

“Якщо відчуваєте, що вже не можете зманеврувати, краще присісти, щоб зменшити висоту падіння. Оскільки падіння з висоти повного росту небезпечніше травмами голови і наслідками, які можуть бути. Треба намагатися присісти навколішки, при цьому похиливши голову до тіла, щоб захистити її від удару при падінні. А далі - перекотитися на правий-лівий бік, щоб встати”, - наголошує лікар-терапевт екстреної допомоги Лікарні швидкої і невідкладної медичної допомоги ім.проф.О.І.Мещанінова.

Як підкреслює лікар, також слід дотримуватися наступних порад:

  • не взувати чоботи на підборах

  • людям похилого віку бажано ходити з паличкою з гумовою “насадкою”

  • не носити сумки в руках - користуватися або рюкзаком, або сумкою через плече (у стилі а-ля “листоноша”)

  • не тримати руки в кишенях

  • не ходити на тротуарах біля проїжджої частини - є ризик послизнутися і впасти на дорогу та “заносу” машини (особливо на поворотах).

Ожеледиця - скарги на 1551, фото з сайту 1551
Ожеледиця - скарги на 1551, фото з сайту 1551

Коли закінчиться “крижана негода” у Києві, наразі невідомо. Водночас, погіршується ситуація і в Харкові - починають з'являтися сильні пориви вітру і тала вода при морозі швидше утворює суцільну кригу на дорогах.

Тож, аби убезпечити себе від травм, дуже важливо в ці дні не нехтувати порадами лікаря.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.