13 грудня – День святого Андрія Первозванного. Українцям це свято також відоме під назвою Калита. За традицією Калита – суто парубоче торжество, бо в ніч на Андрія ніч хлопцям дозволяється робити різноманітні збитки та бешкетувати, а от дівчата цієї ночі займаються ворожінням на кохання та долю.

Ми вирішили зібрати найпопулярніші способи ворожіть, якими займаються українські дівчата:

1. Беруть каблучку, віточку мірти, ляльку та паперову квітку і кладуть кожну із цих речей під окрему тарілку. Дівчина, яка ворожитиме першою, не повинна бачити цей процес. Вона стоїть в стороні, а потім обирає ту тарілку, яка їй найбільше подобається. Якщо обере тарілку, під якою буде каблучка − найближчим часом вийде заміж, якщо паперова квітка – залишатиметься незаміжньою, якщо віточка мірти – на неї чекає розлука з коханим, лялька − означає зраду коханого.

2. Дівчата знімають взуття (чобіт) та кидають через плече із заплющеними очима. В залежності від того, в яку сторону "дивиться" носик чобота − звідтіля потрібно чекати нареченого.

3.Беруть чобіт і переставляють від стіни до порога, промовляючи при цьому: молодець, удовець, буду дівувати. На якому слові чобіт "дійде" до порога – такою буде доля дівчини.

Популярні новини зараз
В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

4. Починаючи від стіни, дівчата ставали одна перед одною. Та, яка першою дійде таким чином до порога, – першою вийде заміж, друга – другою, третя – третьою і т.д.

5. На папірцях пишуть імена хлопців. Потім їх складають у скриньку і витягують по-черзі. Ім'я хлопця на папірці означало ім'я майбутнього нареченого.

В цю ніч хлопцям прийнято вибачати їхні будь-які, часом навіть безглузді, витівки.