Видається очевидним, що для воюючої країни економити на військовому бюджеті - це самогубство. Як справи з цим в Україні?

Як зазначив політолог Дмитро Снєгирьов в програмі «Політика Навиворіт», хоча державний бюджет на наступний рік ще не прийнятий, в його проєкті закладено 117 мільярдів гривень на фінансування армії. Багато це чи мало?

Здавалося б, цифра значна. Тим більше що зараз йдуть розмови про її збільшенні, в ЗМІ навіть згадуються 5,3 відсотка від внутрішнього валового продукту. Але ось що говорить Дмитро Снєгирьов:

«Я хочу акцентувати увагу на тому, що саме фінансування збройних сил не змінилося. За все роки незалежності це практично єдиний випадок, коли хоча б на папері відбулося збільшення, а фактично ми залишилися на колишньому рівні».

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Зате додали грошей іншим. Наприклад, МВС отримало додатково чотири мільярди гривень, причому три з них взяті з «коронавірусного» фонду.

Відносно озброєння армії стан справ радості не вселяє. Україна в цьому відношенні серйозно програє північному сусідові, і річ тут не тільки в тім, що у Росії більше зброї та військової техніки. Гірше те, що українська техніка у всіх сенсах застаріла.

Зараз активно обговорюється закупівля для ЗСУ самохідної установки «Дана-2» виробництва Чехії. Але її ще потрібно тестувати, для чого знадобляться від шести до восьми тисяч снарядів. До речі, ці снаряди - 155 калібру - в Україні не випускаються, значить, доведеться знову витрачати додаткові гроші.

Але навіть ці 177 мільярдів Міноборони отримало далеко не відразу - знадобилося відкритий лист його глави Андрія Тарана з недвозначним попередженням: якщо фінансування уріжуть, то у громадськості виникнуть питання.

Власне, вони й так виникли. Чому в воюючої країні міністр оборони повинен всіма правдами та неправдами вибивати для свого відомства гроші?

«Війна завжди виступає локомотивом економіки. ВПК тягне за собою всі суміжні галузі. Однак, за дивним збігом обставин, на сьомому році війни ми змушені констатувати відсутність державного замовлення у ВПК, в той час, як ми закуповуємо просто металолом за кордоном», - підсумував політолог.

Раніше він прокоментував ситуацію з україно-російськими переговорами, що зайшли в глухий кут.

Також Снєгирьов попереджав, що на умови Росії погоджуватися не можна.