Політолог Руслан Бортник розповів про те, чим може обернутися для України 600-мільйонний перший транш європейського кредиту.

«Влада заявила, що уряд ЄС виділив допомогу Україні. Нагадаю, що це перша частина з обговорених раніше 1,2 мільярда. Єврокомісія допомагає багатьом країнам подолати економічні наслідки пандемії COVID-19», - зазначає він.

Але між двома траншами, хоч і рівними за обсягом, є відмінність. Перший був наданий нашій країні практично без жодних умов. Для отримання другого доведеться провести судову, податкову і митну реформи, перетворити структуру державних підприємств.

І цей кредит не є безплатною допомогою, його доведеться повертати, та ще з відсотками. З невеликими - 0,125 відсотка річних, а й це в цілому означає 750 тисяч євро. Однак головне - політичні умови.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

«Як на мене, Україна повинна від таких кредитів відмовлятися. Тут не просто позика, а кредит з політичною відповідальністю, яка містить контроль над нашою судовою системою і нашими компаніями. ЄС дає найдорожчі кредити в історії України, тому що, якщо порахувати наслідки для нашої економіки, то ми побачимо значні збитки», - вважає експерт. На його думку, політики йдуть на відверту маніпуляцію, плутаючи поняття «допомога» і «кредит».

«У цьому кредиті заховане питання десуверенизації. Ця позика йде разом з нашими зобов'язаннями щодо відмови від незалежності в управлінні національною економікою і політикою. Кредит все одно доведеться віддавати, тільки простим українцям: податками, скороченням соціальної підтримки та іншим», - стверджує Бортник.

Замість цього, як вважає аналітик, українцям потрібно наводити порядок у себе вдома, почавши з нафтогазової галузі та продовживши державними компаніями.

Раніше Руслан Бортник висловлював припущення про підготовку приватизації «Укроборонпрому».

Також він висловив сумнів, що держава дійсно підтримає малий бізнес, який постраждав від карантину.