Щоденна статистика кількості нових хворих на коронавірус практично не зменшується, а обіцяне владою безкоштовного масового тестування так і залишається лише одним з пунктів у списку бажань. На "Годині запитань до Уряду" прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, яких змін українцям чекати вже у найближчі тижні.

Карантин в Україні, фото: Unian
Карантин в Україні, фото: Unian

Вакцинують 21 млн людей – коли чекати?

За словами прем'єр-міністра, кількість хворих на коронавірус українців до кінця року сягне позначки в 1 млн осіб. Тож, у зв'язку із стрімким поширенням COVID-19, Уряд розробив комплексний підхід до боротьби з епідемією.

У найближчі тижні і місяці в Україні буде впроваджено наступний перелік дій.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

"Перше – це запровадження оптимальної моделі посиленого карантину, друге – збільшення кількості тестувань, третє – безкоштовна вакцинація критично важливих груп населення, четверте – удосконалення системи нагляду на предмет дотримання контактними особами правил самоізоляції", - зазначає прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels
Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels

Що стосується вакцинації, то, за словами прем'єра, 50 % населення України буде вакциновано, відповідно до Національного плану вакцинацій – а це близько 21 млн людей.

"Ми однозначно будемо рухатися так, як рухається Європа, цивілізований світ. Цього тижня ми мали зустріч із Європейським директором ВООЗ, обговорювали це питання і наслідком є розробка Національного плану вакцинацій. Вчора ми мали предметну розмову з прем'єр-міністром Польщі. З лютого місяця ми маємо намір розпочати вакцинування і в Україні", - повідомляє прем'єр.

Денис Шмигаль і Валдіс Домбровскіс, фото: twitter.com/Denys_Shmyhal
Денис Шмигаль і Валдіс Домбровскіс, фото: twitter.com/Denys_Shmyhal

Кого вакцинують першими?

Та от тільки дістанеться вакцина далеко не всім.

Як наголосив Денис Шмигаль, враховуючи те, що закупівлю вакцин є неможливою одразу для всіх громадян, постає визначення пріоритетних груп населення, які мають отримати її в першу чергу. Це:

-медичні працівники, включаючи осіб, які беруть безпосередню участь у заходах протидії COVID-19

-військовослужбовці, які беруть участь в ООС

-працівники соціальної сфери

-особи, які проживають у закладах із надання довгострокового догляду та підтримки, і персонал таких закладів

-працівники критично важливих структур держбезпеки: ДСНС, Нацгвардія, військовослужбовці ЗСУ, МВС

-вчителі та інші працівники освіти

-люди, віком за 60 років

Вакцинацію планується проводити на базі існуючих кабінетів для щеплень – станом на сьогодні, їхня кількість дорівнює близько 11 тисяч. Також залучатимуться сімейні лікарі і мобільні медбригади.

вакцинація, фото:mishka.travel
вакцинація, фото:mishka.travel

Втім, інформацію про конкретну кількість хоча б перших партій почути не вдалося. Була озвучена лише кількість березневої "додаткової порції", передбаченої ініциативою COVAX – 8 млн доз для 4 млн осіб.

Як відзначив Денис Шмигаль, спілкування і координація дій на рівні президента і прем'єр-міністра України з лідерами інших держав відбуваються щотижня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.