Льотчик-космонавт Сергій Крикальов довгий час зберігав першість за тривалістю перебування на орбіті. Хоча і вийшло це не заплановано, СРСР розпався, поки він був у космосі.

18 травня 1991 Крикальов відправився в свій другий політ з території СРСР. Крикальов стартував на транспортному кораблі "Союз ТМ-12" в якості бортінженера, в екіпаж також входили Анатолій Арцебарський і британка Хелен Шарман, стикування зі станцією "Мир" відбулася 20 травня 1991 року.

За час його польоту, який несподівано тривав 311 днів, на Землі все кардинально змінилося. Його місія була розрахована на 5 місяців, проте розвал країни завдав величезного удару по космічній галузі і йому просто повідомили, що для його повернення на Землю просто немає грошей.

Хелен Шарман, Анатолій Арцебарський і Сергій Крикальов на космодромі, 18 травня 1991 року © AP Photo
Хелен Шарман, Анатолій Арцебарський і Сергій Крикальов на космодромі, 18 травня 1991 року © AP Photo

При бажанні Сергій міг покинути "МИР" в будь-який момент. На станції є рятувальна капсула. Але це призвело б до загибелі самої станції. Сергій свій пост не здав. Його місія тривала вдвічі довше - 311 днів.

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

У Росії почалася гіперінфляція. Уряд продавав все, що могло, в тому числі і місця на станцію "МИР". Японія купила місце за 12 мільйонів доларів, Австрія за 7 мільйонів. Хотіли продати і станцію, поки вона ще була в робочому стані.

Сергія вдалося замінити, коли Німеччина викупила його місце під свого бортінженера за 24 мільйони доларів.

Сергій Крикальов повернувся додому 25 березня 1992 року. Після посадки з капсули вийшов чоловік з буквами СРСР на скафандрі. В руках він тримав прапор Радянського Союзу. У звітах написали-вигляд у нього був знеможений, шкіра була блідого мучного кольору.

Висадився він вже на території незалежного Казахстану.

Нагадаємо, життя астронавтів на МКС, як миються, їдять і ходять в туалет космонавти.

Як повідомляв Знай.uа, корабель Crew Dragon успішно пристикувався до МКС, прямо в яблучко.

Також Знай.uа писав, що пішов з життя єдиний у світі пілот, який подолав швидкість звуку.