Смачні страви на новорічному та різдвяному столі є запорукою гарного настрою та елементом свята, без якого не обійтися.

Шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував оригінальні та смачні рецепти, які не зашкодять фігурі, пише "Освіторія".

Олів’є без майонезу та ковбаси

Інгредієнти:

  • 250 г печериць
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • 1 шт. лавровий лист
  • 3 горошини духмяного перцю
  • 400–500 г курки (2 курячих філе)
  • 4 шт. яйця (відварені на круто)
  • 1 банка зеленого горошку (консервований)
  • 4 шт. солоний огірок
  • 3 шт. картоплі (відварена в мундирі)
  • 2 шт. моркви відвареної
  • 3 ст. л. домашнього майонезу
  • Сіль та перець (за смаком)

Приготування:

Популярні новини зараз
Десятки тисяч українців залишилися без "броні" від мобілізації: за які порушення призиватимуть Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця Українців попередили про три місяці без пенсії: у кого будуть проблеми з ПФУ
Показати ще

Печериці покладіть у форму для запікання, полийте 1 ст. л. рослинної олії і посоліть за смаком. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20 хвилин. Дайте охолонути. Картоплю відваріть до готовності в мундирі і очистіть. Наріжте середніми кубиками.

Дві моркви відваріть, очистіть від шкірки і наріжте невеличкими кубиками. Відваріть куряче філе в підсоленій воді з додаванням лаврового листа і духмяного перцю протягом 25 хвилин після закипання.

Яйця зваріть на круто, охолодіть у воді, очистіть і наріжте невеликими кубиками. Запечені печериці наріжте кубиками середнього розміру. Солоні огірки поріжте кубиками. Поєднайте в мисці всі нарізані інгредієнти і додайте консервований горошок.

Для приготування соусу відваріть 2 яйця на круто. Відділіть білки від жовтків. Складаємо жовтки у чашу блендера, заливаємо половиною склянки натурального йогурту без жодних добавок. Додаємо 2 ст. л. лимонного соку, солимо, додаємо духмяний перець, знову збиваємо. Заправте салат соусом і ретельно перемішайте.

Салат "Олів'є", кадр з відео
Салат "Олів'є", кадр з відео

Салат "Шуба" без оселедця

Інгредієнти:

  • 2 середніх буряка
  • 4 середніх картоплі
  • 4 середніх моркви
  • 10 ст. л домашнього майонезу
  • 2 скумбрії
  • 1 лимон
  • 2 цибулі
  • 2 ст. л рослинної олії
  • за смаком апельсинова цедра
  • за смаком сіль та перець

Приготування:

Скумбрію потрібно посолити та поперчити зовні та всередині. Додайте 2 столові ложки рослинної олії. В саму скумбрію потрібно покласти кілька скибок лимону для кислинки. Запікайте її у духовці при температурі 175 градусів протягом 30 хвилин.

Буряк, картоплю та моркву можете запекти або зварити. Готові овочі натерти на великій тертці. Для форми салату візьміть будь-яку зручну форму чи кільце. Буряк викладіть на дно форми. Змастіть майонезом.

Морква буде наступним шаром, а за нею картопля та дрібно порізана цибуля. Охолоджену та готову скумбрію потрібно розібрати на маленькі шматки. Викладіть їх зверху і залиште салат на 1 годину, щоб він просочився. Перед подачею прикрасіть апельсиновою цедрою.

Червоний буряк, фото з відкритих джерел
Червоний буряк, фото з відкритих джерел

Червона капуста з грейпфрутом

Інгредієнти:

  • 300 г червоної капусти
  • 1 шт. грейпфрута
  • 40 г сиру пармезан
  • 1 гілочка м'яти (або декілька)
  • 1 ст. л. оливкової олії (або соняшникова олія)
  • 1 ст. л. винний оцет
  • ½ ч. л. цукор
  • Сіль та перець (за смаком)

Приготування:

Грейпфрут очистіть і відокремте внутрішні часточки від плівок, щоб у салаті не було зайвої гіркоти. Капусту дрібно наріжте, додайте сіль, цукор, перець і стисніть руками, щоб вона пустила сік.

Додайте оливкову або соняшникову олію, оцет, часточки грейпфрута і добре перемішайте. Розкладіть по тарілках, додайте пармезан, нарізаний або натертий і листочки м’яти.

грейпфрут, фото Pxhere
грейпфрут, фото Pxhere

Нагадаємо, Марина Боржемська показала, як готувати швидкі і корисні страви: рецепт салату і печеної риби з гарбузом

Як повідомляв портал "Знай.ua", "Яблуко" з буряка та м'яса: рецепт яскравої закуски на Новий рік. Овочево-м'ясна закуска у вигляді яблука - це ідеальна страва на Новий рік. Вона яскрава, смачна і легко готується!

Також "Знай.ua" писав, 5 закусок до Нового Року: накриваємо святковий стіл без зайвих витрат. Святковий новорічний стіл передбачає велику кількість закусок і салатів. Пропонуємо рецепти на швидку руку, щоб без зайвої мороки накрити домашній стіл на Новий Рік.