Новий рік - це прекрасний святковий час, головними атрибутами якого з року в рік служать найрізноманітніші піротехнічні вироби. Адже в це свято всі дорослі і діти хочуть отримати трохи магії, святкової атмосфери і емоцій. У цьому нам допомагають свічки, гірлянди, бенгальські вогні та різні феєрверки, які вже не перший рік залишаються мало не найголовнішими супутниками свята, поряд з ялинкою і мандаринами.

Але не варто забувати про величезну небезпеку цих речей, адже ніхто не бажає, щоб його Новий рік перетворився в один з найгірших спогадів в житті.

Тому ми вирішили написати для вас правила пожежної безпеки в Новий рік, щоб ви не забували про такі важливі речі.

Як вибрати ялинку на Новий рік

Тут все дуже просто. Звичайно ж, справжня ялинка - прекрасний атрибут свята, яка надає торжеству прекрасну атмосферу. Але і горіти вона буде набагато краще. Тому, якщо ви переживаєте про правила пожежної безпеки на Новий рік, то краще вибрати штучну ялинку. Але також, не варто забувати про те, що якщо несправжнє дерево буде зроблено з неякісного пластика, то горіти він буде так само добре, а крім цього виділяти дуже небезпечні для організму людини, речовини.

Як прикрасити ялинку на Новий Рік 2021
Як прикрасити ялинку на Новий Рік 2021: фото Facebook

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Тому, перед покупкою, варто дуже уважно вивчити коробку, на ній має бути написано з чого зроблена штучна ялинка і наскільки швидко вона згорає.

Як правильно встановити ялинку

  • Якщо ви вже визначилися з вибором, то не можна забувати про найважливіше - як і де поставити дерево, ось кілька корисних порад:
  • В жодному разі не встановлюйте ялинку біля розеток, перехідників, блоків живлення і всього, що проводить електрику.
  • Не можна вішати на ялинку прикраси, які легко спалахують (паперові іграшки, свічки, що горять, або ватяні і картонні іграшки).
  • Не варто використовувати хлопавки та бенгальські вогні біля ялинки - це загрожує пожежею.
  • Краще не давати дітям гратися поруч з ялинкою без нагляду дорослої людини.
  • Гірлянда повинна бути якісна. Імовірність того, що вона загориться буде набагато менше.
  • Якщо при роботі електрогірлянди виникли неполадки - поява неприємного запаху або іскор, лампочки стали блимати, а провід став нагріватися - відключіть гірлянду від мережі і спробуйте полагодити.
  • Якщо вам все-таки не вдалося уникнути загоряння ялини, то її потрібно відразу ж покласти і накрити ковдрою, або пледом. І тільки після того, як ви переконалися, що гірлянда не включена в мережу, облити ялинку водою.

Піротехніка

Перед Новорічними святами продаж піротехнічних виробів виростає в рази. Незважаючи на те, що розважатися з ними досить весело і красиво, різні петарди, хлопавки, феєрверки і салюти дуже небезпечні. І недотримання з ними потрібних правил безпеки несуть за собою трагічні наслідки.

піротехніка
піротехніка

Перше, про що, варто сказати - купувати піротехнічні вироби варто тільки в спеціальних магазинах. Це трохи дорожче, але убезпечить вас від пожеж, або травм. Крім цього, вам дадуть спеціальний сертифікат, який показує, що виріб пройшов перевірку безпеки.

Правила використання піротехніки:

  • Не можна використовувати піротехніку в приміщенні
  • Зберігайте небезпечні вироби в місці, куди не доберуться діти, або тварини. Також намагайтеся не носити піротехніку просто в кишенях.
  • Якщо снаряд не запуститься, не поспішайте з'ясовувати, чому так вийшло - почекайте 10 хвилин, потім залийте неспрацьовану ракету водою і викиньте її. Гніт, який вже прогорів, не можна знову запалювати
  • Якщо до вас в квартиру, або на балкон залетів піротехнічний снаряд, то варто дочекатися поки він сам потухне.

Безпека на дитячих ранках

Новий рік не може піти без дитячих ранків, або будь-яких інших великих скупчень дітей. Адже для них це свято - справжнє диво. Але не можна забувати про те, що запобіжні заходи тут також дуже важливі.

Новорічний ранок у дитячому садку
Новорічний ранок у дитячому садку

За пожежну безпеку в даному випадку буде відповідати директор закладу, де проходь захід, або ж його організатор. І перед початок дії варто перевірити:

  • Наявність як мінімум двох виходів для евакуації, позначених працюють світловими покажчиками
  • Установка ялинки, організація ілюмінації й прикраса залу згідно з правилами пожежної безпеки
  • Відсутність свічок, хлопавок, феєрверків та іншої піротехніки в приміщенні
  • Справний стан і близьке розташування засобів пожежогасіння та зв'язку.
  • Діти в жодному разі не повинні залишатися одні, завжди має бути присутня відповідальна людина
  • Перед початком заходу повинен бути складений список дітей - він допоможе при евакуації
  • Варто подбати про те, щоб на дітях не було матеріалу, який легко запалюється.

Мабуть, це найголовніші правила пожежної безпеки для Нового року. Дотримуючись їх ваші свята пройдуть без проблем.