Різдво Христове є одним з головних християнських свят і не тільки найсвітлішим і радісним, але і самим чарівним.

Тому слід запам'ятати, що не можна і можна, і треба робити 7 січня.

Повір'я

Наші предки вірили, що в Святвечір душі померлих родичів спускаються з небес. Тому, сідаючи на стілець за святковим столом, вони попередньо дули на нього - боялися придавити невидимих гостей.

До гостей з плоті і крові потрібно ставитися не менш дбайливо і привітно - чим більше їх буде різдвяним вечором і наступним за ним днем, тим краще. Але з однією умовою: це обов'язково повинні бути приємні вам люди. Звертають увагу і на те, який гість першим переступить поріг будинку вранці 7 січня: якщо це буде чоловік, то весь рік господарів буде супроводжувати успіх і добробут, якщо ж жінка, то навпаки.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Прикмети

Велику увагу приділяли наші предки і одягу, в якому вони сідали за святковий стіл: вона повинна бути тільки світлих тонів (Темний віщує траур в родині в наступному році) і неодмінно нової.

На Різдво уважно стежили за погодою: заметіль і іній на гілках дерев віщували хороший урожай, сніг-на ранню весну, а зоряне небо - що особливо добре вродять в новому році горох і гречка.

Ритуали

На Різдво здавна проводили безліч найрізноманітніших ритуалів. Наприклад, і починаючи з 7 січня, протягом сорока днів (предки вірили, що в цей час людям допомагають ангели), щоранку, прокидаючись, загадуйте нове бажання, уявляєте, скільки хорошого увійде у ваше життя!

Наші предки вірили, що в З години ночі на 7 січня відкриваються небеса, тому якщо в цей час вийти на вулицю і попросити вищі сили про свою мрію, вона неодмінно збудеться. Головне, пам'ятати: не можна просити за інших - бажання має бути тільки вашим, а ще воно ні в якому разі немає завдати шкоди іншим.

Заборона

У Різдва, як і у будь-якого іншого релігійного свята, багато заборон. Так, в цей день не можна шити (вважається, що тоді хтось в родині може осліпнути) і в'язати (дитина, яка народиться у вас або ваших родичів, може заплутатися-тобто, зав'язатися в пуповині).

Не рекомендується на Різдво і гадати, найкраще робити це в так звані Святки - від 8 січня і до хрещення.

Нагадаємо, що подивитися на Різдво: список найкращих українських фільмів

Як повідомляв "Знай.ua", рятувальники застерегли українців від небезпеки перед Різдвом: строго заборонено

Знай.ua писав, Ніколи не просіть цього у Бога: повний список заборон в молитвах перед Різдвом