Православне Різдво відзначається в Україні 7 січня і вважається другим за значенням релігійним святом. Десятки мільйони українців гаряче очікують настання цього дня, який, на відміну від Нового року, відзначають в колі сім'ї, рідних і близьких в затишних будинках.

Тихе і важливе для кожного християнина свято потрібно відзначати згідно тисячолітнім традиціям Церкви і українського народу. Зокрема, на Різдво 7 січня припадають безліч табу, які ми розкриємо в цій статті.

табу на рождество: источник: mediasole.ru

Православне і католицьке Різдво: чому в Україні два свята

табу на рождество: источник: apostrophe.uа

В Україні святкуються відразу ж два Різдва - католицьке і православне. Перше припадає на 25 грудня, а друге - на 7 січня. Так, вийшло з-за того, що католики і греко-католики дотримуються сучасного григоріанського календаря, а православні - юліанського. Обидва календаря значно розходяться, через що вийшла ситуація, при якій у Христа в Україні відразу ж два дні народження.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім
Показати ще

Традиції Різдва в Україні

рождество: источник: versiya.info

Різдвяні традиції в Україні досить багаті і мають багато спільного зі звичаями країн Східної Європи, Росії та Білорусі. Не дивлячись на прихід в наше життя нового укладу, православні все також дотримуються ряду традицій.

Так, 7 січня прийнято колядувати - ходити по домівках в тематичних і народних костюмах, співати святкові пісні, а натомість - отримувати від господарів гроші, солодке, їжу та випивку.

Обов'язково необхідно сходити до церкви на різдвяну службу. Після необхідно возз'єднається з сім'єю за святковим столом і почати вечір зі слів Христос Народжується! Славімо його!

Стіл прийнято робити багатим і ні в чому не відмовляти собі. Саме на Різдво православні перестають дотримуватися посту і можуть вживати в їжу м'ясо, рибу, сири і алкоголь. У будинках прийнято подавати кутю - спеціальну кашу з різних круп, які зменшуючи медом, горіхами і фруктами. Крім того, господаркам потрібно приготувати узвар.

З моменту настання Різдва і до Водохреща святкуються так звані Святки, на протязі яких можна колядувати і влаштовувати ворожіння на звужених.

Православне Різдво 2021: чого категорично не можна робити в цей день

Запреты Рождество: rsute.ru/

Різдво - велике свято, в ході якого потрібно дотримуватися деяких правил, щоб не розгнівати Господа, серед яких слід назвати такі:

  • заборонено надягати старий або брудний одяг;
  • не можна працювати, зокрема, по дому, а чоловікам - займатися полюванням або риболовлею;
  • категорично не можна Гадати на Різдво, так як для цього Церквою виділено 12 днів аж до Хрещення;
  • заборонено лаятися, використовувати в мові мати або бажати поганого людям;
  • заборонено залишати на столі хоча б одне не займане блюдо, так як це прояв неповаги до свята;
  • не можна відмовити в допомозі тому, хто про неї просить.