Президент Володимир Зеленський виступив з заявою до річниці трагедії з українським літаком в Ірані, який був збитий військами арабською республіки. У катастрофі загинуло 176 осіб, серед яких й 11 громадян України.

Відповідне повідомлення було розміщене на офіційних сторінках глави держави у соціальних мережах, у тому числі й фейсбуці.

"Ми дуже добре пам’ятаємо цей день і цю жахливу трагедію. Сьогодні перша гірка річниця, річниця того чорного дня, коли було збито український пасажирський літак у небі Ірану. Трагедії такого масштабу – це завжди рубець на серці нації.

Вже ні в кого немає сумнівів у тому, що двома ракетами були злочинно забрані життя 176 мирних людей на борту мирного літака. Не знати тоді, що в повітрі саме пасажирський літак, було неможливо. Не зрозуміти, що перша ракета вразила зовсім не військову ціль, також було неможливо. Це вже аксіоматичні дані. Це те, що вдалося дуже швидко встановити завдяки професійній роботі наших спеціалістів з безпеки, експертів і дипломатів. Це те, з чим абсолютно погоджується світова спільнота", — заявив президент.

Авіакатастрофа в Ірані
Авіакатастрофа в Ірані
intvua.com

Популярні новини зараз
Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Зеленский пообіцяв, що винуватці трагедії будуть притягнуті до відповідальності, а також нагадав, що Іран визнав свою провину: "У сучасному світі немає шансу, що такий злочин залишиться без належної реакції. Строку давності у таких злочинів теж немає".

Глава держави також заявив, що нагороджує екіпаж літака званням Героїв України за мужність їх дій під час катастрофи. Пообіцяв Зеленський і відкрити меморіал.

"Зовсім скоро матимемо пам'ятне місце, куди могли б прийти родичі, близькі загиблих, просто громадяни. Щоб згадати, подумати, посидіти поруч зі своїми. І де можна було б хоча б частково позбутися відчуття тієї шаленої несправедливості від того, що сталося", — йде мова у заяві.

Нагадаємо, військовий літак впав на будинок у житловому районі: є загиблі, вся округа в диму. Він впав прямо посеред міста Фолі, штат Алабама, і згодом відразу ж загорівся, а вогонь перекинувся на житлові будинки.

Як повідомляв Знай, ДБР приголомшило заявою про катастрофу Ан-26 під Харковом: "З двигуном було все в порядку»

Також Знай.ua писав, Летів до Києва: в Ірані розбився український літак МАУ, не вижив ніхто.