Немає такої людини, яка б ніколи не відчувала холоду. Особливо часто ми починаємо мерзнути, коли настають більш низькі температури. Але деяким людям холодно в будь-яку погоду-і це може бути спровоковано низкою причин, пише британське видання The Conversation.

Середня нормальна температура тіла становить 36,6 ℃, але нормою вважаються відхилення до 0,5 ℃. Температура в стані спокою людини змінюється протягом 24 годин, досягаючи максимуму близько 18:00 і знижуючись до мінімуму близько 4:00.

термометр
термометр, pixabay

Різні частини нашого тіла мають різну температуру: найтепліша (37 ℃) - пряма кишка, за нею йдуть вуха, уретра і рот. Пахва (35,9℃) - найхолодніша частина нашого тіла, яку зазвичай вимірюють.

Популярні новини зараз
Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей
Показати ще

Нижче наведемо чотири фактори, які впливають на температуру нашого тіла і можуть бути причиною того, що деякі люди постійно відчувають холод.

Анатомія

Насправді чоловіки і жінки створюють різну кількість тепла, щоб зігрітися. У чоловіків вище середній базальний рівень метаболізму в стані спокою (енергії, що спалюється в стані спокою) через більш високу м'язової маси. Це означає, що чоловіки природним чином виділяють більше тепла.

Точно так же шари жиру, які призначені для ізоляції і збереження тепла, по-різному розподіляються у чоловіків і жінок. У жінок шар жиру під шкірою на руках і ногах майже в два рази товщі, тому теплу від будь-яких нижчих м'язів важче і довше добиратися до температурних рецепторів в шкірі, тому жінки частіше мерзнуть.

Гормони

У жінок спостерігається циклічна зміна базової температури тіла, на яке впливають різні гормони, які беруть участь в менструальному циклі. Перед овуляцією середня температура становить 35,9 ℃, а через кілька днів досягає піку 36,7 ℃.

Подруги, фото: instagram.com/denisemmercedes
Подруги, фото: instagram.com/denisemmercedes

Ряд статевих гормонів взаємодіють з системою, що регулює нашу температуру. Наприклад, естроген збільшує вазодилатацію, розширення кровоносних судин, що допомагає знизити температуру тіла, тоді як прогестерон має тенденцію викликати підвищення температури тіла. Дослідження показують, що синтетичний прогестерон, що міститься в пероральних контрацептивах, викликає тривале підвищення температури тіла.

Хоча більш високий рівень тестостерону у чоловіків, здається, не впливає на температуру тіла, здається, що це може змусити чоловіків менше відчувати холод, зменшуючи чутливість одного з рецепторів, що визначають холод.

Стан здоров'я

Деякі захворювання і стану пов'язані зі зниженою переносимістю або підвищеним почуттям холоду.

Хвороба Рейно-це захворювання, при якому деякі ділянки тіла, особливо пальці рук і ніг (хоча воно також може вражати вуха, ніс і соски), мерзнуть і німіють у відповідь на низькі температури або стрес. Зазвичай все тіло не відчуває холоду, але тяжкість уражених ділянок може бути неймовірно болючою.

Холодні руки, скріншот відео
Холодні руки, скріншот відео

Це викликано швидким звуженням дрібних кровоносних судин в цих областях. Жінки частіше страждають від хвороби Рейно, як і ті, хто живе в більш холодному кліматі. Лікування в першу чергу спрямоване на запобігання застуди, факторів стресу, ліків (деяких ліків від застуди), які можуть викликати звуження кровоносних судин, і деяких змін способу життя.

Гіпотиреоз-ще одне захворювання, при якому комусь може стати холодно. Він впливає на щитовидну залозу на шиї, зупиняючи вироблення достатньої кількості гормонів, необхідних для підтримки рівня енергії, волосся, шкіри, ваги і внутрішньої температури. Однак гіпотиреоз можна лікувати синтетичними гормонами.

Проблеми з кровоносними судинами

Атеросклероз-це звуження кровоносних судин через утворення нальоту, бляшок з того ж матеріалу, який може викликати серцеві напади. Існують різні типи цього стану, але найчастіше відчуття холоду викликає захворювання периферичних артерій, при якому артерії, що постачають кров'ю кінцівки, звужуються.

Літні закохані, фото з відкритих джерел
Літні закохані, фото з відкритих джерел

Кров підтримує тканини наших кінцівок, забезпечуючи їх поживними речовинами, які дозволяють їм продовжувати функціонувати і виробляти тепло - ось чому люди з цим захворюванням можуть постійно відчувати холод. Якщо не лікувати, симптоми можуть прогресувати до ішемії кінцівок, коли кров повністю припиняється, що викликає гангрену, необхідність ампутації і, можливо, смерть.

Нагадаємо, підворіти на брюках-шлях до інвалідності, лікарі суворо попередили батьків підлітків.

Нагадаємо, що у Дніпрі медики врятували життя 16-річного Єгора, якого 20 вересня збили на пішохідному переході.

Як повідомляв портал Знай.uа,у Дніпрі знайшли чоловіка, якого нещодавно розшукували по всьому місту. На жаль, він виявився мертвий.