Як правило, Старий Новий рік завершує низку новорічних свят. Дізнайтеся: коли він відзначається, чому саме в цей день і як його потрібно зустрічати? Як правильно посівають, як його зустрічають і святкують у нас та у інших країнах? У цій статті ви знайдете інформацію про ворожіння, колядки, посівалки.

Історія свята: коли з'явилося, якого числа починається і закінчується?

Закінчення низки новорічно-різдвяних свят знаменується Старим Новим роком, який відзначається щорічно із 13-го на 14-те січня. Дата святкування пов'язана із історією.

Різниця у 13 діб між юліанським та григоріанським календарем була зафіксована в далекому 1918 році. Зважаючи на переход, число 1 січня старого стилю - це 14 січня нового. Так і виник у нас у країні ще один Новий рік, який прийнято називати Старим.

Щоправда, офіційного вихідного у нас немає. Однак українці традиційно відзначають його у компанії рідних та близьких із шампанським та багатим столом, адже піст залишився вже у минулому.

До речі, його відзначають не тільки в Україні, а й ряді інших країн: Уельсі, Сербії, Японії, Швейцарії, Чорногорії, Македонії та навіть у ряді північноафриканських країн. Як святкують цей день у деяких державах, ви дізнаєтеся трохи пізніше.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, nash.live
Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, nash.live

А поки ми розкажемо вам про українські традиції святкування Старого Нового року. Адже це свято супроводжується досить цікавими обрядами, посівалками, колядками. Дізнайтеся, як він у нас святкується, коли настає і як його справляють?

Традиції Старого Нового року: коли посівають і як потрібно відзначати?

Святкувати Старий Новий рік прийнято із 13-го на 14-те січня. Опівночі відкорковують шампанське, загадують найпотаємніше бажання, пригощаються кашею із м`ясом, стравами зі свинини, тому що 14-го січня - день Василя, який є покровителем землеробства й свинарів.

Саме тому найголовніша страва на святковому столі - пшенична або ячна каша зі свининою. Ще готують кутю - це особлива священна їжа, яка повинна бути щедрою і заможною, із додаванням різних продуктів: меду, халви, маку, цукатів, родзинок.

Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, nash.live
Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, nash.live

Крім цього, у нас ворожать за святковим столом. Отже, варять вареники із різними начинками та сюрпризами. Наприклад, вареник із горіхами - це досягнення успіхів у роботі або у навчанні, з капустою - до багатства, з полуницею або вишнями - до кохання, з кропом - до здоров'я, з картоплею - на щастя, із квасолею - до народження малюка, із цукром - до солодкого життя, із сіллю - до гіркоти й засмучення, із перцем - до гострих відчуттів.

Причому, «щасливий» вареник повинен бути у тарілці з іншою начинкою один. Наприклад, миска із варениками з картоплею, а один із них - із капустою, один - із ягодами, один - із квасолею і т.д. Так що їдять їх акуратно.

І, перш ніж ворожити на варениках, краще, звичайно ж, попередити гостей про те, що вони з сюрпризами. Так що дивуйте і радуйте рідних і близьких! А ще треба загадувати бажання. Вважається, що на Старий Новий рік, як і на Різдво, небеса відкриті для вас. Саме тому такий звичай став уже традиційним для українців.

А ще за традицією у нас прийнято посівати. Це давній обряд, коли хлопчики, юнаки або чоловіки ходять вітати друзів, знайомих, сусідів. Вони посипають в їх оселях зерном. Найчастіше для цієї мети використовують пшеницю або жито, але може бути й інша крупа.

Якщо раніше цей обряд символізував дачний майбутній урожай, то із часом завдання й цілі у будинках дещо змінилися. І сьогодні сіють зерно навіть разом із цукерками або монетами. Для господарів звучать привітання солодкого життя в достатку, мирі, любові й благополуччя.

Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, nash.live
Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, nash.live

При цьому промовляють певні віршики-посівалки. До речі, після того як компанія посівальників вийде із дому, прибирати зерно негайно не можна. Воно повинно залишатися до самого заходу. Краще прибрати його вже вранці наступного дня.

Колядувати ходять вранці з 7-го січня до 14-го січня. Весь цей тиждень вважається колядним. Щедрують 14-го та 18-го числа, напередодні свята Хрещення. У історії нашого народу є дуже багато різноманітних гарних посівалок, колядок, щедрівок та ворожінь.

Які ще можуть бути ворожіння на Старий Новий рік?

Найчастіше ворожіння залучають незаміжніх дівчат. Гадаючи, дівчина Задається питанням: «Чи вийду я у цьому році заміж?» Або «Хто буде моїм судженим?» Гадають із 13-го на 14-те, як і на Різдво, на свічках, картах, із дзеркалом, гребінцем і т.д. Щоправда, церква не сприймає ворожіння й уважає їх бісівщиною.

Щоб дізнатися, чи вийде дівчина заміж у 2021 році, потрібно запалити у компанії подружок свічку і пустити її плисти по воді у заздалегідь приготовленій ємності у половинці шкаралупи горіха. У якої із тих, що ворожать, першою згорить свічка, та дівчина й вийде першою заміж, друга - другою і т.д. Погано, якщо свічка зовсім потоне, тоді ворожбит не вийде заміж.

Можна гадати на папірцях, написавши чоловічі імена й поклавши їх під подушку. Вранці необхідно витягнути одне ім'я. Вважається, що так зватимуть майбутнього чоловіка. Поодинці дівчина також може вийти опівночі з 13-го на 14-те на вулицю й запитати ім'я у першого зустрічного чоловіка. За старих часів вірили, що й благовірного так зватимуть.

Гадаючи на картах, потрібно обов'язково брати нову колоду. Можна ворожити одному або в компанії. Наприклад, взяти із колоди 4 короля. Кожна дівчина повинна вибрати із них свого судженого.

Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, 24tv.ua
Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, 24tv.ua

Піковий обіцяє кавалера у віці, досить ревнивого. Бубновий свідчить про те, що наречений буде бажаним і коханим. Хрестовий - людиною військовою, а чирвовий - молодим, перспективним і багатим чоловіком.

Можна також гадати із гребінцем або панчохою. Ці ворожіння схожі між собою. Потрібно купити гребінець або панчохи. Покласти в ніч на 14-те гребінець під подушку або одягнути панчохи й лягти в них спати.

При цьому в першому випадку промовити: «Суджений, мій ряджений, прийди, розчеши мене!» А в другому потрібно сказати: «Суджений, мій ряджений, прийди, зніми панчохи із мене!» І він повинен наснитися.

Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, 24tv.ua
Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, 24tv.ua

Але поки ви ще не почали відзначати Старий Новий рік, підготуйтеся до нього ґрунтовно. Приготуйте подарунки, сюрпризи, вивчіть гарні привітання, тости. Зустрічайте свято із піснями, танцями, запалюйте бенгальські вогники й не забудьте загадати бажання!

Як відзначають Старий Новий рік у інших країнах?

До речі, співати пісні з побажанням щасливого Нового року прийнято не тільки у нас, але й в Уельсі. Тут компанії дітей ходять по сусідніх будинках, виспівуючи тематичні пісні, за що їм дають гроші й різноманітні частування, цукерки, печиво, фрукти.

За сімейним святковим солом валлійці (жителі Уельсу) куштують різні страви й розпивають домашнє пиво, а також влаштовують феєрверки. Крім цього, у них прийнято кріпити кінську голову до жердини. Цю жердину несе людину, тіло якої накривають тканиною або полотном.

Під керівництвом цієї людину група валлійців виспівує пісні. Після свого виходу вони викликають господарів будинків, влаштовуючи пісенні змагання. Потім процесію повинні впустити в оселю, дати їм грошей та пригостити.

У Чорногорії та Сербії готують до цього свята особливу страву - пироги круглої форми. Їх роблять із кукурудзяного тіста із так званим каймаком. Це створоженні, як сир, вершки. Готують також попареницю - страву із кукурудзяного тіста.

У Японії прийнято відвідувати храми, бажати один одному щасливого року й гарного врожаю. Вони їдять традиційно кашу із рису із адзуки (солодкі боби). У їхніх оселях висять гілки бамбука, верби із маюдама - це маленькі рисові пиріжки на них. Вони символізують врожайність і багатство. А також прикрашають монетками й дерев'яними амулетами.

У Швейцарії відзначають із 13-го на 14-те День святого Сильвестра. Там влаштовують маскаради й карнавали, переодягаючись у Сильвестр-клаусів. Швейцарці вітають один одного. На їхніх костюмах - великі дзвіночки, які повинні відлякати злих духів.

Старий Новий рік у Македонії, bigpicture.ru
Старий Новий рік у Македонії, bigpicture.ru

Влаштовують карнавали й жителі Македонії. Вони переодягаються у нечисть та закликають вищі сили у образі святого Василя відлякати нечисть від них. Влаштовують тематичні карнавали, готують різні костюми, одягають маски або оздоблюють обличчя.

Старий Новий рік у Македонії, bigpicture.ru
Старий Новий рік у Македонії, bigpicture.ru

А ось у північно-африканських країнах через календарні неточності святкування випадає на 12-те число. У берберів це, швидше, справжнісінький Новий рік, тому що їхній календар, по суті, - не надто грамотна калька із юліанського.

Ну, що ж, а ми в Україні також святкуємо Старий Новий рік весело! Відзначаємо його із цікавими традиціями, які допомагають урізноманітнити свято. Зустрічайте рік Білого Щура із відмінним настроєм і налаштовуйтесь на продуктивну роботу!

Нехай вам у році, що наступив, обов'язково супроводжує удача! Можливо, не дарма у народі кажуть: «Як будеш відзначати Старий Новий рік, таким рік, що наступив, і буде!» Тож добре і весело вам його зустріти! Гарного свята!

Фото

Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, 24tv.ua
Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, 24tv.ua

Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, 24tv.ua
Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, 24tv.ua

Старий Новий рік у Македонії, riamo.ru
Старий Новий рік у Македонії, riamo.ru

Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, calend.online
Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, calend.online

Старий Новий рік у Македонії, bigpicture.ru
Старий Новий рік у Македонії, bigpicture.ru

Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, nash.live
Старий Новий рік 2020: історія, традиції, ворожіння, посівалки, nash.live

Відео