Канадську журналістку і політика українського походження Христю Фріланд визнали найкращим парламентарієм року.
Про це повідомили в групі "Diaspora.ua" у соцмережі Фейсбук.
Канадська журналістка і політик українського походження Христя Фріланд була міністром закордонних справ Канади в 2017-2019 роках. А з 2019-віце-прем'єр міністр Канади.
Фріланд народилася 2 серпня 1968 року в Піс-Рівер в провінції Альберта, де мешкає одна з найбільших українських громад в Канаді. Дівчинка народилася в сім'ї адвокатів Дональд Фріланд і Галини Хом'як.
Освіту Фріланд отримала в Адріатичному коледжі, де отримала ступінь бакалавра мистецтв з російської історії та літератури в Гарвардському університеті і ступінь магістра досліджень зі славістики в коледжі Св.Антонія в Оксфордському університеті.

Христя Фріланд, джерело: Diaspora.ua
Христя Фріланд, джерело: Diaspora.ua

Свій шлях журналістки Христя розпочала в Україні як Стрінгер Financial Times, The Washington Rost і The Economist. Пізніше працювала на керівних посадах в Financial Times в Лондоні, Globe Аnd Mail і Thomson Reuters.
Водночас відома Українка проявила себе як успішна публіцистка. Вона написала популярні книги, такі як:» Продаж століття " (2000) про перехід Росії від комунізму до капіталізму і найбільш видатна канадська книга, що має відношення до бізнесу,
"Плутократ. Епоха нових багатих і занепад старої системи "(2012). Остання увійшла в топ бестселерів The New York Times. У 2017 році цю книгу видали українською.
Христя Фріланд дружина (її чоловік-британський письменник і журналіст The New York Times) і мама трьох дітей - Галі, Наташі і Айвана.

Христя Фріланд, джерело: Diaspora.ua
Христя Фріланд, джерело: Diaspora.ua

У канадську політику Христя потрапила напередодні початку складних і трагічних подій в Україні. У липні 2013 року вона висунула свою кандидатуру на довиборах до парламенту Канади від Ліберальної партії і в листопаді 2013 року виграла. У листопаді 2015 року вона стала міністром міжнародної торгівлі Канади. А вже 10 Січня 2017 р.була призначена міністром закордонних справ Канади, а в 2019 - віце-прем'єром Канади, і на цих посадах активно і послідовно відстоює не тільки інтереси Канади, а й України. А також часто на міжнародних форумах виступає українською мовою.

"Христю Фріланд визнана кращим парламентарієм року в Канаді радіємо і пишаємося канадкою українського походження!",- повідомили радісну новину в "Diaspora.ua", посилаючись на UCC National-Ukrainian Canadian Congress.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Талановита Українка підкорила своїм танцем Європу і Америку: була наставницею Квітки Цісик

Як повідомляє портал «Знай.иа» Легенда канадського хокею Брюс Драйвер виявився чернівчанином: відразу видно, козацьке коріння

Також «Знай.иа " писав, що Як святкували Різдво українці на чужині за часів Другої світової: кутя, колядники та давні звичаї