У східноафриканській Уганді 14 січня відбулися вибори, на яких, за офіційними даними, вкотре переміг чинний президент країни 76-річний Йовері Мусевені.

Політик править країною вже понад 30 років, а саме з 1986-го року. І балотується цього разу вже вшосте. Його головним опозиційним кандидатом на посаду президента став Бобі Вайн, який прийшов у політику з попкультури. Саме через це його називають "африканським Зеленським", пише ВВС.

Бобі Вайн, кадр з відео
Бобі Вайн, кадр з відео

38-річний опозиційний репер Бобі Вайн, справжнє ім'я якого Роберт К'ягуланьї програв чинному президенту Уганди, набравши 35% голосів проти 59%. Зазначається, що перед виборами у країні повністю відключили інтернет, що викликало критику спостерігачів. Своєю чергою Бобі Вайн звинуватив владу у тому, що так вона намагається сфальшувати вибори.

"Він не виправдав надій угандійців. У нього немає, що сказати угандійцям, вони сказали, щоб він ще трохи почекав. Ми закликали його надати докази своїх звинувачень, але у нього немає взагалі нічого", - розповів BBC речник президента Уганди.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Бобі Вайн, кадр з відео
Бобі Вайн, кадр з відео

Як зазначається, виборчу кампанію супроводжувало насилля й десятки людей загинули від рук силовиків. А самого Бобі Вайна та інших опозиціонерів не раз арештовували під різними приводами. Під час протестів після одного з таких арештів загинули більше пів сотні людей.

Нагадаємо, Йовері Мусевені прийшов до влади у 1986 році після збройного перевороту. Бобі Вайн був одним з головних музичних зірок Уганди у 2000-х роках. Себе він називає "президентом гетто" - знедоленої молоді Уганди та носить червоний берет з написом "народна влада - наша влада".

Кілька разів його кидали за ґрати, й він виїжджав на лікування за кордон. Бобі Вайна підтримує в основному молодь Уганди, яка становить більшість населення країни.

Протести в Уганді, кадр з відео
Протести в Уганді, кадр з відео

Нагадаємо, безстрашний воїн ЗСУ отримав "бойове хрещення" просто на День Незалежності: "Ціла батарея артилерії...". Він вважає, що це справа для справжніх чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.ua", учні повернуться у школи ще не скоро: Степанов назвав причину. Максим Степанов пояснив, чому не можна завчасно повернути оффлайн-навчання у школах

Також "Знай.ua" писав, крилаті піхотинці ЗСУ підкорили небо: в ООС показали дивовижні кадри. Воїни-десантники продовжили виконувати планову програму стрибків з парашутом