Громадянка України, яка ось уже шість років не може домогтися виплати аліментів зі свого колишнього чоловіка, звернулася по допомогу до юридичних експертів. Справа в тому, що за ці довгі роки дитина встигла стати повнолітньою, а громадянин, який повинен був весь цей час виплачувати гроші заявив, що став банкрутом.

Про це стало відомо завдяки публікації спільноти "Безоплатна правова допомога" в мережі Facebook.

Публікація Ольги Петрової, скріншот: Facebook
Публікація Ольги Петрової, скріншот: Facebook

"Привіт, всім. Кримінальні закон і право говорять - якщо заборгованість по аліментах сукупно перевищує 3-х місячну, то це вже є підставою для притягнення до відповідальності за 164 КК. У мене заборгованість за 11 років, з яких за перші 6 років/72 місяці поспіль не було жодної виплати, 5 років були виплати в меншому, ніж встановлено розмірі.

Дитина в 2019 стала повнолітньою, станом на 01.01.21 заборгованість не погашена зовсім, і погашати боржник не збирається, мотивуючи відсутністю у нього грошей. Розрахунок заборгованості було оскаржено боржником, але всі суди відмовили. Загалом, заборгованість становить 250 000 гривень.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Прокуратура категорично відмовляється оголошувати підозру на тій підставі, що була часткова сплата аліментів, провадження відкрито ще в 2015 році. Боржник має нову заборгованість зі сплати аліментів на повнолітнього, які стягують з мінімальної зарплати, 1/4 + 1/4. Більше стягувати Закон не дозволяє.

ВС сказав у своїй постанові від 30.04.20, що часткова сплата не є підставою для звільнення від відповідальності, але прокуратура це Слухати не хоче. Будь ласка, могли б сказати, що робити? Яким чином можна домогтися оголошення підозри?", - запитує українка.

Варто зазначити, що на звернення Українки вже відреагували. Користувачі мережі почали коментувати публікацію: "Ст. 164 КК передбачає злісне ухилення від сплати аліментів, тобто, незважаючи на наявність офіційних доходів боржник ухилявся від сплати аліментів. В іншому випадку, прокуратура ніколи не пред'явить підозру за ст. 164 КК", "А що заважає накласти арешт на майно і стягнути чи вам головне "посадити" колишнього чоловіка?".

Коментарі до публікації, скріншот: Facebook
Коментарі до публікації, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, під Тернополем дитину з інвалідністю залишили без грошей через борги матері: "Маємо повне право".

Як повідомляв Знай.uа, як стягуються аліменти на дитину, коли батьки не перебувають у шлюбі: пояснення Мін'юсту.

Знай.uа писав, доля аліментів у 2021 році: що трапиться з виплатами на дітей.