Дистанційна форма праці має свої особливості, які потрібно знати при переході на надомну роботу.

Через пандемію covid-19 та карантинні обмеження багато підприємств, установ і організацій перевели своїх працівників на дистанційну роботу. Це така форма організації праці, коли робота виконується працівником за місцем його проживання чи в іншому місці за його вибором, але поза приміщенням роботодавця. Робота виконується у тому числі за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій. Про це йдеться у статті 60 Кодексу законів про працю України.

Про те, які особливості такої форми праці, розповіла правник Світлана Шепетюк з Коломийського місцевого центру з надання БВПД.

Вона наголосила, що права працівників, передбачені законодавством та трудовим договором, при дистанційній роботі зберігаються в повному обсязі.

Особливості дистанційної (надомної) форми праці

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

дистанційна робота, ілюстративне фото
дистанційна робота, ілюстративне фото

🍀 Робочий час та його тривалість
Правила внутрішнього трудового розпорядку на "дистанційних" працівників не поширюються, якщо це не передбачено трудовим договором.

Працівники, які працюють дистанційно, розподіляють свій робочий час самостійно. Однак, загальна тривалість робочого часу при цьому не може перевищувати 40 годин на тиждень, а для працівників віком від 16 до 18 років − 36 годин на тиждень, осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) − 24 години на тиждень.

🍀 Зміна істотних умов праці
Стаття 32 Кодексу законів про працю України покладає обов’язок на роботодавця попередити працівника щонайменше за 2 місяці про зміни істотних умов праці, зокрема, щодо систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу тощо.

Водночас відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року № 530-IX на період карантину роботодавець може доручити працівникові виконувати протягом певного періоду роботу вдома, а також надавати працівнику, за його згодою відпустку.

У такому випадку не діє вимога про двомісячний строк щодо попередження про зміни істотних умов праці.

Також, за бажанням працівник може самостійно звернутися до роботодавця з проханням про зміну його умов праці. Для цього працівнику потрібно написати заяву про переведення його на дистанційну (надомну) роботу на період оголошеного карантину.

На підставі заяви роботодавець може одразу видати наказ на переведення працівника на дистанційну роботу. Разом із цим, в наказі роботодавець також може передбачити вимоги, яких працівник повинен дотримуватися під час виконання своїх обов’язків в умовах надомної роботи, наприклад, щодо способу зв’язку між роботодавцем і працівником, надання інформації про початок та закінчення робочого дня, звітування про виконану роботу протягом робочого дня та інші питання, що стосуються організації робочого процесу.

🍀 Оплата праці

Відповідно до статті 60 Кодексу законів про працю України дистанційна робота передбачає оплату праці в повному обсязі та в строки, визначені діючим трудовим договором, якщо працівник і роботодавець письмово не домовились про інше. Крім того, статтею 22 Закону України "Про оплату праці" передбачено, що роботодавець не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами та колективними договорами.

Нагадаємо, в Україні збираються врегулювати положення про дистанційну роботу

Як повідомляв портал Знай.ua, вчителям пояснили, як безпечно використовувати відеодзвінки під час дистанційного навчання

Також Знай.ua писав, в Україні значно збільшилась кількість безробітних