В цей день в 1945 році радянські війська звільнили концентраційний табір Освенцим на території нинішньої Польщі. За свідченнями Нюрнберзького трибуналу, в цьому концтаборі загинули 2,8 мільйони осіб, переважна більшість з яких були євреї.

Рішення вшановувати пам'ять жертв Голокосту в цей день було прийнято Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року з ініціативи Австралії, Ізраїлю, Канади, Росії, України, США. Співавторами документа стали ще понад 90 держав.

День пам'яті жертв Голокосту 2021: історія

Вперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначався в 2006 році. На державному рівні в Україні цей день вперше відзначили тільки в 2012 році згідно з постановою Верховної Ради України від 5 липня 2011 року Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру.

Причиною Голокосту став антисемітизм, який пропагував Гітлер.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Німецькі націонал-соціалісти на чолі з Адольфом Гітлером зробили расовий антисемітизм наріжним каменем своєї ідеології. Питання, як позбутися євреїв, захопило Гітлера ще з юності. Прийшовши до влади, він почав втілювати свої ідеї в життя.

Спочатку німці масово депортували євреїв, потім у 1941 році Герман Герінг підписав наказ про призначення голови РСХА Рейнхарда Гейдріха відповідальним за "остаточне вирішення єврейського питання". У цей час почалася депортація євреїв з Німеччини в гетто Польщі, Прибалтики та Білорусі. Євреїв Німеччини, Франції, Голландії, Бельгії посилали на схід, розповідаючи, що це тимчасова міра. У Польщі створювалися табори смерті, які взагалі не були розраховані на проживання великої кількості людей — тільки на швидке знищення новоприбулих.

За останніми даними, на території Європи налічувалося близько 42 тисяч таборів і гетто, хоча спочатку вчені-історики називали цифру в 7 тисяч.

Традиційно жертвами Голокосту вважаються 6 мільйонів євреїв Європи. Це число закріплено в вироки Нюрнберзького трибуналу. Тим не менш повного поіменного списку жертв не існує. До кінця війни нацисти знищували навіть сліди від таборів смерті; збереглися свідоцтва про вивезення або знищення вже похованих останків людей перед приходом радянських військ.

Були знищені не тільки люди — була знищена унікальна місцева єврейська культура, знищена пам'ять про те, що ця культура століттями була невід'ємною частиною культури Східної Європи.