Проголосовано за 2 законопроекти

НАБУ, Вищий антикорупційний суд, ДБР – відсьогодні список антикорупційних держорганів поповнила ще одна структура. Це Бюро економічної безпеки України. Відповідне рішення було прийняття в ході пленарного засідання Верховної Ради. Не менш вагомим доповненням стала "модернізація" СБУ, внаслідок чого напрямки діяльності Служби буде перепрофільовано. Та українці ж поки не поспішають радіти. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

У штаті Бюро – до 4 тисяч осіб, директора призначить спецкомісія

"За" затвердження проекту Закону про Бюро економічної безпеки України № 3087-д віддали голоси 242 народних депутата.

"Кажуть, найважче – почати. Але в нашому випадку складніше за все виявилось завершити. Про створення єдиного органу з розслідування фінансових злочинів говорили більше 6 років. І ми змогли покласти підґрунтя змін до створення ефективної аналітичної моделі нового єдиного правоохоронного органу по боротьбі з економічними злочинами", - зазначає ініціатор законопроекту № 3087-д Ольга Василевська-Смаглюк.

Ольга Василевська-Смаглюк, фото: Справа
Ольга Василевська-Смаглюк, фото: Справа

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім
Показати ще

Новостворене Бюро співпрацюватиме не тільки з органами державної влади, а й з відповідними органами інших держав, міжнародними та міжурядовими організаціями.

"Бюро економічної безпеки України є державним правоохоронним органом, на який покладаються завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності", - зазначено в положенні затвердженого Закону про Бюро економічної безпеки України.

Звісно ж, це вимагатиме додаткового фінансування з Держбюджету. І, судячи з кількості позицій, зазначених в положеннях прийнятого Закону, воно буде чималеньким.

Кабмін має внести відповідні зміни впродовж 3 місяців з дня набрання ним чинності.

Це:

"Пропозиції щодо внесення змін до Державного бюджету України на поточний рік для включення до нього видатків, необхідних для утворення та діяльності Бюро економічної безпеки України, зокрема видатків для забезпечення Бюро економічної безпеки України та його територіальних управлінь адміністративними будинками, транспортними засобами, засобами зв'язку і матеріально-технічного забезпечення, спеціальною технікою оперативно-технічних підрозділів, іншим майном", - йдеться в документі.

Закон про Бюро економічної безпеки України - скріншот
Закон про Бюро економічної безпеки України - скріншот

Гранична чисельність працівників центрального апарату та територіальних управлінь Бюро економічної безпеки України становитиме не більше 4 тисяч осіб. Саме такі цифри зазначені в положеннях Закону.

Вищий антикорупційний суд України - фото Знай.ua
Вищий антикорупційний суд України - фото Знай.ua

Як відомо, жодна держустанова не може працювати без керівництва. Так от кандидата на посаду директора Бюро обиратиме спеціально створена комісія.

До її складу увійдуть представники, визначені особисто президентом України, ВРУ і Кабміну.

Закон про Бюро економічної безпеки України - скріншот
Закон про Бюро економічної безпеки України - скріншот

Реформа СБУ

Ще один тематичний законопроект № 3196-д був проголосований сьогодні у першому читанні.

Це – Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

"Реформа СБУ – перше читання є! Логіка всіх цих дій дуже проста: треба нарешті покласти край втручанням силовиків в життя підприємців. Чому СБУ має займатись питаннями бізнесу? Нехай займаються питаннями державної безпеки, тим більш в країні, яка воює", - відзначає народний депутат України від політичної партії "Слуга Народу" Віталій Безгін.

Називають реформою даний законопроект і представники інших фракцій.

Реформа СБУ - скріншот
Реформа СБУ - скріншот

№ 3196-д має замінити закони України "Про Службу безпеки України" та "Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України" – саме цими законами нині регулюється діяльність СБУ.

Планується значно посилити контррозвідувальний та антитерористичний напрямки діяльності СБУ, а також розширити її повноваження щодо застосовування сил проти терористичних організацій, незаконних збройних і воєнізованих формувань, транснаціональних злочинних угруповань за межами України.

Слід відзначити, що "за" даний Проект Закону проголосувало 285 парламентарів.

Верховна Рада - фото з сайту Верховної Ради України
Верховна Рада - фото з сайту Верховної Ради України

Як реагують українці?

Що ж до оцінки проголосованих в Парламенті законопроектів, то 100%-ї впевненості у реальній продуктивності новоствореного Бюро та перепрофілюванні СБУ поки не відчувається. Принаймні, у соцмережах.

"Цікаво, хто очолить цю службу? Напевно, якийсь державний діяч на кшталт корупціонера Ситника. І тоді виникає питання: а нафіга ви це створили?", - пише автор одного з коментарів у Фейсбуці Анастасія Олійник.

Закон про Бюро економічної безпеки України - скріншот
Закон про Бюро економічної безпеки України - скріншот

Хоча дехто навіть припускає значне прискорення в процесі потрапляння України до складу країн НАТО.

Реформа СБУ - скріншот
Реформа СБУ - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.