В Парламенті розповіли де правда, а де – "міф"

Впродовж останнього тижня у соцмережах тривало напружене обговорення освітньої топ-теми – закриття старших класів. Молоді батьки здійняли галас з приводу потенційних наслідків "платного навчання", "проживання у гуртожитках" та "проблем зі вступом до ліцеїв". Що, насправді, відбудеться в освітній галузі для старшокласників та коли саме, дізнавалися Знай.ua.

Профільна школа, старші класи - скріншот
Профільна школа, старші класи - скріншот

Закриття старших класів не планується – з'явиться профільна альтернатива

Деталі цього питання розповіла Секретар профільного Комітету ВРУ. Як виявилося, батьки даремно переживали.

"Я хочу заспокоїти: ніякого закриття шкіл, 10 та 11 класів не планується. Ні в цьому році, ні в будь-якому іншому не планується закриття шкіл, щоб діти не могли піти у 10 та 11 клас", - повідомила в ході брифінгу Секретар Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)
Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Секретар профільного Комітету розповіла про те, що ж, насправді, відбувається.

"У 2027 році, згідно реформи Нової української школи, наші школярі зможуть вчитися в 10-11-12 класі в профільних школах, які іншими словами називають ліцеї. Це робиться для того, щоб підняти конкурентоспроможність наших випускників – щоб вступити до закладу вищої освіти, тобто здати ЗНО, можна було, готуючись в ліцеї, а не наймаючи репетиторів. Друге – це щоб випускники реально мали бажання бути на уроках", - зазначає Наталія Піпа.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Що зміниться: нові уроки та модернізація

У школах профільного навчання зменшиться кількість предметів.

"Замість 17-20 предметів, які зараз вивчають випускники, планується близько 12. При цьому, 50 % з них – це будуть обов'язкові предмети, 30 % згідно профілю і 20 % на власний вибір. Такий є задум профільної школи. Такими мають стати ліцеї, де в кожному буде по 5-6 профілів", - підкреслює народний депутат України Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)
Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

Як відзначила нардеп, ліцеї будуть професійного спрямування.

"Можна буде навіть отримати кваліфікацію – це на базі училищ. І будуть також 10-11-12 класи академічного спрямування – коли будуть готуватися до закладів вищої освіти. В цьому є основна ідея реформування. Єдині труднощі, які ми маємо зараз – це те, що МОН невчасно готує ці зміни, які би вже мали бути. Яка саме школа буде мати в своєму складі початкову і середню, а яка стане ліцеєм – поки немає жодного плану", - відзначає Секретар Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Цілком можливо, що ця затримка пов'язана із нещодавньою гарячою новиною про відкриття справи щодо факту можливого "кнопкодавства" в момент голосування за новоспеченого міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Сергій Шкарлет
Сергій Шкарлет / Фото: Фейсбук

Саме після цього грудневого призначення голова ВРУ Дмитро Разумков, на вимогу чималої кількості нардепів, зібрав невідкладне засідання – причиною тому стала колективна скарга нардепів на "кнопкодавство".

Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода
Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода

В результаті, як повідомив Дмитро Разумков, для парламентарів буде розроблено новий список "санкцій", а зал Парламенту обладнають додатковими відеокамерами.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.