Вчорашній "розбір польотів" з міністрами парламентарі продовжили і на сьогоднішньому пленарному засіданні, що стартувало о 10.00 17 грудня. Порядок денний містив розгляд одразу 3 кандидатур на посади Міністрів. Та, якщо обговорення перших двох проходили у звичній робочій атмосфері, то третє було "вибуховим" – урочиста присяга новопризначеного Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, у наукових роботах якого було викрито плагіат і якого українські освітяни звинувачують "відкаті" реформ державної служби, проходила під гучні крики "Ганьба!". Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна рада - фото з сайту ВРУ
Верховна рада - фото з сайту ВРУ

За рік – не менше 1 млрд доларів "з тіні"

Першим розглянули кандидатуру Романа Лещенка на посаду Міністра аграрної політики та продовольства України.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

В ході виступу він повідомив, що головною "зброєю" на цій посаді стане боротьба з тіньовими землями.

За його словами, тільки за 2021 рік комплексні заходи з детінізації можуть принести не менше 1 млрд доларів до держбюджету.

"Я є прибічником максимального дерегулювання та детінізації аграрного сектору нашої держави. Аналітика, яку ми провели в системі Держгеокадастру України показує, що мільйони гектарів української землі перебувають в тіні – на ній вирощується сільськогосподарська продукція і не сплачуються жодні податки. Є тіньовий обробіток відомчих земель, Міністерства оборони, військові полігони та ряду інших", - зазначив з трибуни Роман Лещенко.

В результаті, за його призначення на посаду Першого віце-прем'єр-міністра України-Міністра енергетики України проголосувало 242 народних депутата.

Не допомогли навіть "газові перспективи" – призначення провалено

Наступним кандидатом на призначення став Юрій Вітренко. За поданням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, він мав стати Першим віце-прем'єр-міністром України – Міністром енергетики України. Але, схоже, щось пішло не так.

Першим же проханням від парламентарів стала вимога "протестувати" прийняті цього тижня антикорупційні оновлення.

"У нас питання, яке стосується всіх нас, народних депутатів. І, я думаю, НАЗК, НАБУ і інші антикорупційні органи хочуть побачити разом з нами одну річ – просимо зараз вивести на екран декларацію пана кандидата для правового аналізу. Вимагаємо, щоб вказівка і президента, і Законодавства відновити е-декларування була виконана прямо зараз", - запропонував народний депутат України від партії "Батьківщина" Валентин Наливайченко.

Однак, це побажання так і не було виконане – декларацію зал на великих екранах так і не побачив.

Під час виступу Юрій Вітренко розповів про ці "рятівні" кроки, зазначивши, що бачить певні резерви для зниження в ринковий спосіб оптової ціни.

"Для цього потрібно робити 3 основні речі. Перше – збільшувати видобуток власного газу, а Україна має ресурси. Друге – важливо, щоб ціноутворення на газ відбувалося за принципом "хаб-мінус" – необхідно тиснути на Газпром, щоб він припинив зловживати домінуючим становищем, розблокував експорт незалежних видобувників і Середньої Азії, аби Україна могла купувати туркменський газ. А також щоб почав продавати газ для європейських споживачів на кордоні Україна-Росія", – зазначив кандидат.

Але ж ані його промова, ані рекомендації профільного Комітету про прийняття рішення "на розсуд залу" визначитися шляхом голосування не вплинули на позитивний вердикт нардепів.

Його кандидатура так і не набрала необхідної кількості голосів.

Замість привітань – "Ганьба!"

Та найгучнішим стало третє міністерське призначення – розгляд кандидатури Сергія Шкарлета на посаду Міністра освіти і науки України.

Як писав Знай.ua, під час пленарного засідання, що відбулося 16 грудня, з трибуни прозвучало відкрите звернення освітян та науковців із протестом проти призначення цієї людини на посаду міністра.

Комітет з питань етики Нацагенства з питань забезпечення якості вищої освіти визнав плагіат у 4 наукових роботах Сергія Шкарлета і довів, що в Чернігівському національному технічному університеті, який він очолював, плагіат був системним.

Сергій Шкарлет, фото з сайту МОН
Сергій Шкарлет, фото з сайту МОН

"За час роботи в Міністерстві він спробував розвернути назад реформи державної служби, затягує внесення низки важливих проектів нормативних актів, пов'язаних з реформою науки та системою присудження наукових ступенів. Натомість, виключає з членів Атестаційної колегії людей, які чітко стоять на позиції захисту академічної доброчесності", - відзначила нардеп Інна Совсун.

Чимало депутатів висловили свою підтримку освітян і сьогодні.

"Коли ми говоримо про Міністра освіти, то для мене важлива думка освітян, академіків, які масово звернулися до народних депутатів не голосувати за цього кандидата. Я не є фахівцем з освіти, але я бачу факти, як людина, що за цього Міністра освіти голосувати не можливо – і про це говорить Комітет освіти аж двічі!", - наголосив народний депутат України від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Але ж кінцеве рішення стало абсолютно протилежним – "за" призначення Сергія Шкарлета проглосувало 226 депутатів.

Абсолютну більшість з них склали члени наступних фракцій і груп: "Слуга Народу", "ОПЗЖ", "Довіра" і "За майбутнє".

Варто додати, що промова цього новопризначеного міністра була, напевно, найкоротшою за всю історію – Сергій Шкарлет озвучив всього кільканевеличких речень. А супроводжувалася ця урочиста частина гучними криками "Ганьба!" з сесійної зали.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.