Попри озвучені Головою Парламенту Дмитром Разумковим сподівання на конструктивний підхід до голосування за найважливіші положення "антикорупційного кейсу" і 3 ключових законопроекти щодо бюджету на 2021 рік, пленарне засідання, що стартувало о 10.00 15 грудня, одразу ж розпочалося з масштабної критики. Обурення багатьох депутатських фракцій і груп викликало неприпустиме багатомільярдне "урізання" фінансування найважливіших сфер – охорони здоров'я і освітян. А вогню додало значне збільшення витрат на утримання певних держустанов і особистих кортежів Президента. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

У топі найбільших проблем – сфери охорони здоров'я, освіти і місцеві ради

Майже одразу після офіційного відкриття пленарного засідання представники більшості депутатських фракцій і груп висловилися щодо низки неприйнятних положень у запропонованих "бюджетних" законопроектах.

"Друзі, не тішмо себе – звертаюся зараз до монобільшості – що ми під Новий Рік зробили людям "Божу благодать", ми її не зробили. Відтерміновуючи підняття заробітних плат вчителям в проекті бюджету, ми прирікаємо їх виїжджати за кордон і мову вони вивчать швидше, ніж інші категорії людей. Думаэте, що країна виживе без лікаря і освітянина? Ні, вона не виживе. Так само, як і не виживе без малого і середнього бізнесу", - наголошує співголова депутатської групи "Партія "За майбутнє" Тарас Батенко, що є членом Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Наголосив нардеп, і на проблемному питанні місцевих рад.

"Ми залізли в місцеві бюджети і думаємо, що сільські громади виживуть? Ні! Закривши заклади культури, освіти і медицини, вони не втримаються на плаву. Ми приймаємо цей бюджет заради перспективи країни і тому ми хочемо, щоби в цьому законопроекті не було шулерства, насамперед, щодо місцевих, сільських громад. Я говорю і про акциз, і про земельний податок Укрзалізниці, і про інші субвенції, які прямим чином мають йти на місця", - відзначив Тарас Батенко.

Про те, що питання охорони здоров'я, освіти і науки й досі залишаються відкритими зазначили і у фракції "Батьківщина".

"Ми чудово розуміємо, що наступає колапс системи охорони здоров'я, яка недофінансовується майже на 40 млрд грн, і колапс системи освіти, яка недофінансовується майже на 15 млрд грн. Для фракції "Батьківщина" ці 2 позиції є визначальними. Я звертаюся до керівництва Парламенту і голів всіх фракцій взяти термінову перерву, щоб пройти зараз по ключових позиціях Бюджетного Кодексу і бюджету і визначитися, в якому кінцевому варіанті з запрошенням прем'єр-міністра бюджет вноситься на голосування в Парламенті", - відзначив заступник голови фракції Сергій Соболєв.

Фото: Сергій Соболєв (РБК-Україна, Віталій Носач)
Фото: Сергій Соболєв (РБК-Україна, Віталій Носач)

На вакцинацію і субсидії – "мізер", на ДБР і кортежі – мільярди

Під "обстріл" негативними коментарями потрапив і один з перших законопроектів у порядку денному.

Мова йде про "Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення" № 4107.

"Ганебним законопроект 4107 дасть можливість недоторканій Нацраді кошмарити телеканали, не виходячи з офісу. На цьому фоні досить красномовно виглядає бюджет, за який сьогодні мають тут голосувати: "слухняному" ДБР хочуть додати 1 млрд грн, "своїй" прокуратурі – плюс 2 млрд грн, загалом на силовиків витратять понад 125 млрд. Утримання кортежів і дач Зеленського здорожчає на 40 % і становитиме рекордні 1 млрд 266 млн грн. При цьому, не додають гроші для армії, немає грошей на збільшення зарплат вчителям, на соцпідтримку, субсидії", - відзначає заступник Керівника Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Артур Герасимов.

Масовій критиці нардепи піддали ще один масштабний недолік "бюджетних" законопроектів – історія обіцяного, але й досі не реалізованого масового тестування може повторитися і з масовою вакцинацією, оскільки у запропонованих документах її фінансування є "мізерним".

Вакцинація, фото: youtube
Вакцинація, фото: youtube

Запропоновані положення Проекту Закону № 4107 викликали чимало зауважень і у представників фракції "Голос". Однак, в решті решт, "за" запропоновані зміни щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення проголосувало 269 народних депутатів - законопроект був прийнятий за основу.

Обговорення бюджетних питань відбудеться вже після оголошеної перерви.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.