Цей тиждень має стати вирішальним у вирішенні найгучніших та вкрай важливих для країни питань, що розглядатимуться на завтрашньому пленарному засіданні Верховної Ради. Одним з них має стати "хід козирем" нардепів у відповідь на скандальні антикорупційні рішення Конституційного Суду, що позначилося чисельними акціями протесту у жовтні. Оновлений "кейс" законопроектів обіцяє бути в рази жорсткішим за попередні "санкції" і передбачає кримінальну відповідальність за "фейкову" е-декларацію. Також, нарешті, має бути затверджений бюджет країни на 2021 рік. А от прогнози щодо перспективи подальшої вакцинації українців від коронавірусу, як виявилося, є невтішними. Про результати засідання Погоджувальної ради дізнавалися Знай.ua.

Дмитро Разумков - фото Знай.ua
Дмитро Разумков - фото Знай.ua

Новий список "санкцій" та статті в ККУ

Стартувало засідання з повідомлення Голови Верховної Ради України про отримані висновки Венеційської комісії щодо рішень, прийнятих КСУ та пов'язаних з ними заходів.

"Я задоволений тим, що позиція комісії збігається з позицією Верховної Ради і щодо незалежності інституцій, і щодо відповідальності: що вона має бути достатньо жорсткою, кримінальною за недекларування. Ми фактично запобігли тому, щоб хтось в наступному році, зсилаючись на те, що немає цієї статті, не декларувався", - зазначив Дмитро Разумков.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Проте, поки зроблена лише частина із загального "антикорупційного пакету".

Одним з останніх проголосованих законопроектів щодо встановлення кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації став “Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" № 4460-Д.

Як зазначено у пояснювальній записці даного Проекту Закону, покарання за неправдиву або неподану взагалі е-декларацію, стануть значно суворішими. "Санкційним додатком" до підвищених штрафів стане піднятий поріг кримінальної відповідальності – помітні пертурбації відбудуться і у положенням ККУ.

Окрім того, ККУ має поповнитися ще і ст. № 366-3, якою встановлюється кримінальна відповідальність за умисне неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Згідно з її положеннями, передбачається штраф від 42, 5 до 51 тис грн або від 150 до 240 годин громадських робіт, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Верховна Рада, Ірина Геращенко - фото Знай.ua
Верховна Рада, Ірина Геращенко - фото Знай.ua

Разом з цим Проектом Закону мають бути прийняті ще 2 тематичних законопроекти, по'вязані з діяльністю НАЗК.

"Равликові" темпи спровокували масу критики

Та вже за кілька хвилин "градус" розмови кардинально змінився.

Голова Парламенту повідомив, що майже "нульовою" виявилася продуктивність Парламенту у напрямку оновлення положень щодо, безпосередньо, роботи Конституційного суду України.

"У нас знову лунає багато критики щодо того, що вже пройшло 1,5 місяці, а ми жодного законопроекту ще не розглянули жодного законопроекту, пов'язаного із врегулюванням роботи Конституційного Суду. Ми спілкувалися із міжнародними експертами - вони також підтримують ряд позицій, відображений в законопроектах щодо врегулювання роботи КСУ. Також чекають цю позицію і представники робочої групи, щоб вирішити третє питання, пов'язане з врегулюванням проблематики, яка виникла після рішення КСУ", - наголосив Голова Верховної Ради України.

Дмитро Разумков - фото Знай.ua
Дмитро Разумков - фото Знай.ua

Зауваження щодо "равликових темпів" вирішення цих питань Дмитро Разумков висловив на адресу профільного Комітету з питань правової політики, звернувшись до його голови Андрія Костіна із "сподіванням найшвидшого вирішення" даної проблеми.

Також очільник Парламенту відзначив вкрай важливе затвердження 3 Проектів Закону, що стосуються бюджету України на 2021 рік.

"Завтра ми розглядаємо 3 ключових законопроекти № 4100, 4000 і кошторис Верховної Ради України - це бюджет. Ми сьогодні поспілкувалися з представниками всіх депутатських фракцій і груп - я бачу абсолютний конструктив в підходах. Сподіваюсь, що до завтра він не зміниться, щоб ми не перетворювали не зовсім приємну для людей практику, коли знову з'являються так звані “бюджетні ночі". Я сподіваюсь, що ми завтра зможемо їх розглянути і прийняті", - підкреслив Дмитро Разумков.

Що з вакцинами?

Не менш важливим наразі залишається подальші чіткі перспективи довгоочікуваної вакцинації від коронавірусу, які й досі не були озвучені Урядом. Про критичність цього питання повідомила заступниця Голови Верховної Ради України.

особисто і на закритих переговорах, і на "Годинах запитань до Уряду" підіймала це питання перед прем'єр-міністром України, перед міністром здоров'я. Нас запевняли, що все гаразд, що ми знаходимося в стадії переговорів і ми в якійсь черзі вже очікуємо вакцину. Однак. По факту – єдине, на шо може розраховувати Україна в 1-му півріччі незначної кількості вакцини від коронавірусу в рамках глобальної ініціативи COVAX. Це всього близько 8 млн доз, якої вистачить лише на 4 млн населення", - зазначає Олена Кондратюк.

Олена Кондратюк / фото: Верховна Рада
Олена Кондратюк / фото: Верховна Рада

При цьому, за інформацією МОЗ України, сьогодні першочергової вакцинації потребують 20 млн осіб, що перебувають у зоні ризику – а це означає, що поставки мають бути не менш ніж 40 млн доз.

Тим часом, ситуація в країні залишається критичною – небезпечна хвороба продовжує "косити" тисячі українців щодня.

Не оминає вірус, власне, і лави Верховної Ради. Як відзначив Дмитро Разумков, станом на 14 грудня, в Апараті Парламенту на коронавірус вже перехворіло на 211 працівників, 55 з яких ще перебувають на лікарняному. Що ж до народних депутатів, то наразі вже перехворіло 128 парламентарів – а 21, станом на сьогодні, хворіють.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.