Одним із найдорожчих "золотих лотів", виставлених держустановами на на офіційному сайті майданчика електронної системи публічних закупівель ProZorro, став 118-мільйонний "Капітальний ремонт аварійного адміністративного будинку Верховної Ради України по пров. Рильському, 8 у Шевченківському районі м. Києва". Як виявилося, вражаючою стала не тільки виставлена "космічна" вартість заявлених робіт. Замовнику, у ролі якого виступило профільне Управління справами Апарату Верховної Ради України, було висунуто низку звинувачень у "штучному обмеженні кола потенційних учасників", можливій "втраті бюджетних коштів" та у тому, що він "свідомо ввів в оману учасників торгів". Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Рильського, 8 - скріншот з Google maps
Рильського, 8 - скріншот з Google maps

На адресу замовника - низка скарг: "дискримінація" та "штучне обмеження"

Масу скарг на адресу профільного Управління ВРУ Знай.ua вдалося знайти у розділі “Відгуки” на офіційній сторінці тендеру.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

А розмістив ці звинувачення в.о. голови Громадської спілки “Всеукраїнська мережа захисту навколишнього середовища та боротьби із корупцією”, що на постійній основі моніторить тендерні закупівлі в системі ProZorro. Сталося це напередодні проведення самого аукціону.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

“Звернувши увагу на формулювання вимог тендерної документації, вважаємо за необхідне висловити свої застереження щодо відповідності тендерної документації вимогам чинного законодавства, зокрема Закону України «Про публічні закупівлі» та повідомити про наявність у тендерній документації на закупівлю дискримінаційних та таких що штучно обмежують коло потенційних учасників вимог. Така вимога суттєво звужує коло потенційних учасників торгів, значно обмежує конкуренцію та призведе до втрат бюджетних коштів. При цьому, вона жодним чином не впливає на якість робіт”, - зазначає автор звернення.

Звинувачують замовника і у тому, що він "свідомо ввів в оману учасників торгів".

“Замовником 13.11.2020 в електронній системі закупівель Прозорро було розміщено інформацію, що вимогу задоволено та що «Рішенням тендерного комітету від 13.11.2020 було внесено зміни до тендерної документації». Однак, дана вимога тендерної документації була залишена, тобто замовник свідомо ввів в оману учасників торгів. З метою дотримання чинного законодавства у сфері публічних закупівель, усунення дискримінації учасників та недопущення втрат бюджетних коштів просимо виконати вимогу, яку замовник зобов’язався виконати в електронній системі Прозорро”, - пише в.о. голови Громадської спілки “Всеукраїнська мережа захисту навколишнього середовища та боротьби із корупцією”.

А ось, власне, і сама відповідь замовника, що в точності співпадає із варіантом, заявленим в.о. голови Громадської спілки “Всеукраїнська мережа захисту навколишнього середовища та боротьби із корупцією”.

Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua
Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua

Фінальний "бій"

Що ж стосується, безпосередньо, процесу торгів і учасників аукціону, то картина виглядає наступним чином.

На першому етапі в реєстрі пропозицій, оприлюдненому 23 листопада, до списку увійшло 5 потенційних учасників.

Проте, вже в рубриці “Отримані пропозиції”, що поповнювалася в період з 27 листопада по 4 грудня, розміщено всього три. Власне, і переможцем, торгів став один з цих 3 учасників.

І, як було днями опубліковано, кінцева вартість “реставраційного лоту” становить 95 млн 14 тис грн.

Тож про подальші держзакупівлі і події в країні читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що 2 млн з держбюджету "втече" на склоомивачі, талони і канцтовари – останні замовлення Донецької поліції.
Раніше Знай.ua писав, що Камбін зробив чергове “золоте” замовлення – на камери, обіди віце-прем’єра та бейджі підуть сотні тисяч.