Не встигли вщухнути гучні обговорення "грошових" законопроектів щодо держбюджету України на 2021, затвердження яких нарешті відбулося вчора ввечері, як з'явився черговий резонансний факт. Одним із питань порядку денного пленарного засідання Верховної Ради, що розпочалося 16 грудня о 10.00, стало звільнення з посади одразу двох нинішніх міністрів – Міністра у справах ветеранів Сергія Бессараба та Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського. Та значно цікавішим стало звернення фактів освітян і науковців проти скандального призначення Міністром освіти та науки України Сергія Шкарлета, який нині займає посаду т.в.о. міністра, – а у якості обґрунтування вони презентували компрометуючу добірку фактів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Засідання Верховної Ради, фото: Знай.uа
Засідання Верховної Ради, фото: Знай.uа

"Кадровий марафон" – невже це найважливіші питання?

Відповідні законопроекти стали одними з перших питань у порядку денному.

Популярні новини зараз
Тарифи на світло дотягнуть до європейського рівня: без субсидії не вижити Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Як повідомила голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, звільнення Міністра у справах ветеранів Сергія Бессараба за власним бажанням пов'язано зі станом здоров'я.

Відповідний проект Постанови №4498 підтримав 251 нардеп. А от питання про звільнення з посади Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського було знято з порядку денного на прохання профільного Комітету.

Сергій Бессараб - фото Міністерство оборони України
Сергій Бессараб - фото Міністерство оборони України

Загалом же, систематичність частих звільнень-призначень парламентарі назвали "кадровим марафоном", що не є нормою.

"Вся країна вже не розуміє, взагалі, кадрової політики – це вже відбувається якийсь "кадровий марафон" по призначенню міністрів. Кожні півроку у нас новий міністр у Міністерстві ветеранів. І що ми уже мали? Ми мали цивільного міністра, мали заступника генерала СБУ, зараз маємо генерала Міністерства оборони. А чи це ті найважливіші питання, які нам сьогодні треба обговорювати? Коли в державі зірване державне оборонне замовлення, зірвані стратегічні оборонні планування – чи не потрібно нам зараз розглянути питання про відставку міністра оборони?", - зазначив народний депутат України Роман Костенко.

Денис Шмигаль - фото Знай.ua
Денис Шмигаль - фото Знай.ua

Протест проти призначення Міністра: системний плагіат та згортання реформ

Втім, куди гучнішим стало відкрите звернення освітян і науковців щодо скандального призначення Міністром освіти та науки України Сергія Шкарлета, зачитане з трибуни Парламенту.

"Комітет з питань етики Нацагенства з питань забезпечення якості вищої освіти визнав плагіат у 4 наукових роботах Сергія Шкарлета. Більше того, довів, що в Чернігівському національному технічному університеті, який очолював пан Шкарлет, плагіат був системним. У відповідь на це пан Шкарлет подав до суду на Нацагенство та намагався позбавити його незалежного статусу", - зазначає народний депутат України Інна Совсун.

Сергій Шкарлет, фото: МОН
Сергій Шкарлет, фото: МОН

Але це – лише частина висновків, позначених у зверненні.

"За час роботи в Міністерстві він спробував розвернути назад реформи державної служби, затягує внесення низки важливих проектів нормативних актів, пов'язаних з реформою науки та системою присудження наукових ступенів. Натомість, виключає з членів Атестаційної колегії людей, які чітко стоять на позиції захисту академічної доброчесності. Постійні збурення у суспільстві вносять його "плани" щодо шкільної реформи, які він озвучує від імені Міністерства: то про те, що діти почнуть вчитися з 5 років, то про повернення до 10-річки чи те, що ЗНО не має бути обов'язковим", - відзначає Інна Совсун.

Освітяни просять не призначати Сергія Шкарлета на посаду Міністра освіти та науки України, наголошуючи, що є велика загроза згортання реформ та повернення до минулого.

Як писав Знай.ua, занепокоєння щодо його можливого призначення у профільному Комітеті Верховної Ради висловлювали ще у червні – як тільки з'явилася новина про це кадрове призначення.

"Я, як Секретар Комітету освіти, науки та інновацій, не можу промовчати про те кадрове рішення, яке нам пропонують на посаду Міністра освіти і науки. Це людина, яку прямо називають людиною Табачника, це людина, яка колись була в "Партії регіонів" і казали, що це був її вибір ще з 2004 року. Але найстрашніше те, що ця людина не має своєї власної думки і на запитання "Якою Ви бачите освіту України і заради чого Ви йдете працювати в Міністерство освіти?" була відповідь: "Я з 4-го покоління освітян і в мене дочка вчиться в школі"", – повідомила народний депутат України Наталя Піпа.

Відреагувала на його кандидатуру і ексміністр освіти і науки Ганна Новосад, зазначивши, що на цій посаді Сергій Шкарлет лобіюватиме низку "анти-змін".

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.