Такого насиченого та водночас суперечливого дня в сесійній залі Верховної Ради, яким видалося сьогоднішнє пленарне засідання, не було вже давно. Дискусії, спори та обговорення надважливих для країни питань затвердження бюджету країни на 2021 рік та низки положень з "відродження" антикорупційного курс, що розпочалися із самого ранку, не стихали до самого вечора. Та під час останньої оголошеної перерви для врегулювати виниклих питань і неузгодженостей стало відомо ще про одну масштабну проблему. Про шалений наплив скарг від тисяч українців на відмову у гарантованих державних фінансових "карантинних бонусів" стало відомо в ході брифінгу, що відбувся в кулуарах Парламенту. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, ЗМІ - фото Знай.ua
Верховна Рада, ЗМІ - фото Знай.ua

Тисячі підприємців у розпачі - виною збою стали "несинхронізовані закони"

Для тисяч власників малого бізнесу спроба отримати призначені для них "карантинні бонуси" як тимчасово непрацюючих підприємців, що були узаконені в перші місяці пандемії коронавірусу, завершилися невдачою.

А розповів про це, власне, сам автор відповідного Закону України № 592-ІХ від 13 травня цього року – народний депутат України Євген Перуняк.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

"До мене масово звертаються фізичні особи-підприємці із проблемою про відмову у списанні їм суми недоїмки штрафних санкцій та пені з Єдиного соціального внеску територіальними органами Державної податкової служби у різних областях України. Зібравши всі звернення громадян і проаналізувавши відповідні відповіді податківців, я відправив депутатське звернення голові Державної податкової служби з проханням проаналізувати викладені обставини, факти і вирішити проблемну ситуацію", - зазначає член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Євген Петруняк.

Як би це абсурдно не звучало, але, як виявилося, чисельні рішення про відмову у списанні стали "побічним наслідком" прийнятих на кілька місяців раніше законодавчих змін – до того ж, теж із розряду тимчасової "карантинної допомоги".

Карантин в Україні, фото: Unian
Карантин в Україні, фото: Unian

4 грудня 2020 року Верховною Радою був прийнятий законопроект № 4430 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню COVID-19 – президентом він був підписаний 7 грудня, а в силу вступив 10 грудня.

Та от тільки замість, замість зазначеної "підтримки" сотні українських підприємців, на додаток до втрат заробітків в часи пандемії, мають пережити цю стресову ситуацію.

"Вказаним законом встановлено новий період, протягом якого платники можуть звернутися за списанням – до 1 березня 2021 року. Також визначено, що списання буде проводитися особам, які станом на дату подання заяви про списання недоїмки є платниками податків, або в період з 1 січня 2017 року вважалися платниками єдиного внеску. Змінюється також і дата фіксування заборгованості – це 1 грудня 2020 року", – підкреслює нардеп Євген Петруняк.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

За 3 місяці "за бортом" опинилося 16 тисяч українців – як діяти?

Як відзначили в Державній податковій службі, після набрання чинності закону в областях буде проведено додаткове списання внесків відповідних категорій платників.

Згідно із наданою інформацією, тільки за 3 місяці - в період з 3 червня по 31 серпня 2020 року заяви на списання подали 29 тис 338 платників.

Проте, довгоочікуване "так" отримало менше половини осіб із загальної кількості –рішення про списання було прийняте по 13 тис 338 платникам. Сума списаної заборгованості склала 359 млн 474 тис 18 грн, куди включені недоїмка, штрафні санкції та пеня.

Як відзначив член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Євген Петруняк, аби отримати відповідні списання, платники мають вчасно звернутися до контролюючого органу за основним місцем обліку з відповідними заявами про списання – до 1 березня 2021 року.