Мати першокласника розповіла, що насправді відбувається в школі з інклюзивною освітою.

Попри те, що закон про інклюзивну освіту в Україні набрав чинності вже давно, у школах досі не готові до такої форми навчання та й часто просто не бажають її запроваджувати, щоб полегшити собі життя.

Про один з таких випадків розповіла мати 6-річного першокласника на сторінці Facebook-спільноти "Батьки SOS".

У хлопчика виявили гіперактивний розлад, а отже така дитина потребує особливої уваги та інклюзивного навчання.

В інклюзивному центрі, в якому дитина пройшла комісію, батькам дали однозначний висновок - дитина потребує інклюзивного навчання та асистента вчителя.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

І тут, як кажуть, почався треш. У школі відмовили батькам у законному праві надати їхній дитині можливість інклюзивного навчання, почали давити на батьків, щоб вони забрали сина з навчального закладу.

"Адміністрація школи категорично проти, мовляв, інклюзії в нас не було і ніколи не буде. Почали давити на нас морально, кожного дня телефонувати і розповідати, яка дитина неслухняна і забирайте вже і негайно... Я написала заяву на відкриття інклюзивного класу, додала висновок з ІРЦ. Завтра викликають до директора на зустріч, підозрюю, що знов відмовлять і попросять забрати дитину зі школи. Що робити? Може, тут є юристи і можна отримати якусь консультацію? Нам дуже потрібна підтримка", - у розпачі пише мати дитини.

Зауважимо, що насправді для "особливих" дітей має бути тьютор, або простими словами, соціальний педагог, на оплату роботи якого гроші виділяють з бюджету. Для цього дирекція школи має направити листа до відділу освіти з проханням відкрити таку ставку.

Крім того, адміністрація має написати прохання у мерію, звідки виділяють кошти на доплату вчителям (20% від ставки) та на обладнання робочого місця дитини, яка потребує інклюзивної освіти.

Але для цього потрібно просто взяти і зробити ці дії. Та у школі чомусь вирішили, що вигнати дитину значно простіше.

Нагадаємо, як працює інклюзивна освіта у садочках, школах, ПТУ та університетах

Як повідомляв портал Знай.ua, проблема недостатнього розвитку інклюзивної освіти в Україні є однією з головних

Також Знай.ua писав, шкільна освіта радикально зміниться у 2021: обов'язковий предмет на ЗНО, переатестація вчителів й інклюзивність