НБУ випустив нову постанову щодо роботи всіх банківських організацій країни.

Читати договір можна буде без лупи

Відтепер ПриватБанк, Ощадбанк та monobank, на роботу яких було найбільше нарікань клієнтів, більше не зможуть приховувати якусь інформацію, яка давала змогу стягувати зайві гроші.

Дана інформація доступна для ознайомлення на сайті НБУ та всіх великих фінансових організацій України.

черга біля Ощадбанку, фото з вільних джерел
черга біля Ощадбанку, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Головним нововведенням закону є система подачі інформації для клієнтів банків, які відкривають або закривають рахунок, беруть кредит, оформляють депозит, або складають інший договір з фінансовим підприємством.

Банки тепер зобов’язані доносити до своїх клієнтів всю інформацію, їм заборонено приховувати будь-які дані або прописувати їх дрібним шрифтом.

Саме заборона використовувати в договорах дрібний шрифт став основним пунктом оновленої постанови, який привернув загальну увагу.

Тепер при складанні документа банк не має права робити дрібні виноски, непомітні або важкодоступні для погляду пункти, написані меншим, ніж 11 шрифтом.

ПриватБанк, скріншот відео
ПриватБанк, скріншот відео

Інформація про "підводні камені", як можливість банку продовжити термін дії депозиту без згоди власника або вартість додаткових послуг при оформленні кредиту, повинна бути прописана повністю. Крім цього організаціям заборонено включати в договір пункти і виноски, які безпосередньо обмежують можливість клієнта протидіяти банку – наприклад, заборона на подачу скарги або звернення до суду.

Національний банк України також визначив термін, по закінченню якого фінансові організації повинні довести свою документацію до ладу. Зробити це вони зобов’язані до 27 квітня 2021 року.

Нагадаємо, українець звинуватив ПриватБанк у шахрайстві: крадуть гроші й продають приватну інформацію

Як повідомляв портал Знай.ua, ПриватБанк нахамив українцю і залишив його без грошей за кордоном

Також Знай.ua писав, злодій за допомогою "Монобанку" оформив кредит на українку