В час, коли інформаційні технології розвиваються дуже стрімко, зростає й рівень загрози для їх користувачів. І особливо вразливими за цих умов є діти.

Про правила безпеки в Інтернеті, а також про загрози та реальність їх наслідків у мережі розповідає Регіональний центр з надання безоплатної правової допомоги (БВПД) у Донецькій та Запорізькій областях на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук. Фахівці застерігають, що діти можуть стати жертвою кібербулінгу в першу чергу.

"Кібербулінг — це знущання, приниження, агресивні напади, які здійснюють за допомогою різних гаджетів (зокрема телефонів), з використанням інтернету, будь-яких електронних (цифрових) технологій.", - йдеться у повідомленні.

Кібербулінг, кадр з відео
Кібербулінг, кадр з відео

Фахівці нагадують, що через соціальні мережі та спільноти в інтернеті поширення будь-якої інформації відбувається дуже швидко. То ж достатньо лише одного кліка і принизливі фото, відео, пародійні зображення, чутки сягають величезної кількості адресатів.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори
Показати ще

Слід пам'ятати, що часто кіберагрессори цілодобово залякують своїх жертв, створюючи в них ілюзію повного контролю їхнього життя і поведінки. Водночас для кіберагрессора не обов’язково мати фізичну силу і авторитет, щоб відчувати свою перевагу.

"Через інтернет можливість принизити, образити, тероризувати реалізується тільки за допомогою комп’ютера або мобільного телефону. Потрапивши до інтернету, інформація залишається там надовго та може з’являтись на різних ресурсах. Це впливає на психіку дитини та може призвести до тяжких наслідків. Діти та підлітки часто викладають на своїх сторінках в соцмережах особисту інформацію, яка може бути використана агресором в цілях залякування.", - йдеться у повідомленні.

Кібербулінг, фото: poltava.to
Кібербулінг, фото: poltava.to

Як боротись з кібербулінгом:

  1. Насамперед потрібно звернутися за допомогою до будь-кого, кому ви довіряєте, наприклад, до ваших батьків, близького члена сім’ї або іншого дорослого. Повідомити про вчинення кібербулінгу керівника навчального закладу.
  2. Фіксуйте всі дії кривдника. Наприклад, зробити фото або скріншоти неправдивої інформації про себе тощо;
  3. Якщо кібербулінг здійснюється кривдником, який не є учасником освітнього процесу, зверніться зі скаргою до адміністратора сайту, сторінки, або групи з метою видалення інформації. Також можна звернутися до служби підтримки соціальної мережі.
  4. Зверніться до органів Національної поліції за номером 102. Якщо кібербулер не є учасником освітнього процесу, його буде притягнуто вже до кримінальної відповідальності.
  5. Зверніться за безоплатною правовою допомогою.

Скрін: facebook.com/donetsk.zaporizhzhya.legalaid.zp.ua
Скрін: facebook.com/donetsk.zaporizhzhya.legalaid.zp.ua

Нагадаємо, котли та плити стали "жерти" вдвічі більше газу, українцям не по кишені: "Немає грошей на найнеобхідніше!". Українці скаржаться на суттєве погіршення якості газу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", батьки просять у Зеленського скасувати ЗНО і заборонити мобільні телефони в школах. Українці просять заборонити учням користуватися мобільними телефонами.

Також "Знай.ua" писав, що українці просять про субсидії для всього населення країни: "В кого дохід, не перевищує 50 тисяч гривень". Українці просять призначити субсидії всьому населенню країни.