Чим здивує березень?

Півметрові замети і до -10 градусів за вікном все ж не відміняють приход весни. Принаймні, календарної. Як відзначають експерти, березень у 2021 році може виявитися геть непередбачуваним. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Зима, мороз - фото Знай.ua
Зима, мороз - фото Знай.ua

Замети призведуть до "потопів": підвищення рівня води у річках не оминути

За словами експертів, цього року кліматична норма першої декади березня, що завжди вважалася зимовим періодом, повернеться.

"Враховуючи довготривалі морози на фоні снігопадів і істотне накопичення сніжного покрову при збереженні холодної погоди до кінця лютого-початку березня, ми весь цей сніг побачимо і в першій декаді березня. Кліматично початок березня вважається зимовим періодом – середньодобова температура має бути нижче 0 градусів. Якщо ця динаміка збережеться, танення розпочнеться у другій половині місяця", - ділиться з нами еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Судячи з прогнозів на рекордно морозний лютий, події розвиватимуться саме за таким сценарієм. А це, в свою чергу, призведе до подальших "локальних потопів".

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

"Оскільки на півночі, сході і північно-східній частині України земля промерзла, це призведе до паводкових явищ. Почнеться підвищення рівня води у річках – особливо, в басейні Дніпра і його західних і східних притоках. Зокрема, і Десні та її притоках. Будуть затоплюватися локально ліси, заплавні луки вздовж рік, що призведе до підвищення рівня води", - зазначає Олександр Соколенко.

Зима, крига, мороз - фото Знай.ua
Зима, крига, мороз - фото Знай.ua

Пожежам – бути?

Та панікувати з цього приводу не варто.

За словами еколога, саме 2-річна відсутність лісних паводків, що спостерігалася впродовж 2019-2020 років у кількох областях України, негативно відзначилася і на екосистемі річок, і на водному балансі лісів.

"Відсутність таких паводкових явищ в минулому році призвело до масштабних пожеж в Україні. Сталися вони як раз навесні – в березні-квітні. Це – наслідок того, що взимку не було снігу і спостерігалася плюсова температура. Наслідки теплої зими є дуже негативними для природи. Цього року ми, скоріш за все, отримаємо паводки, що, відповідно, підвищить рівень води в річках. А це ще й сприятиме і збільшенню рибних запасів", - пояснює еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський".

Пожежа в лісі - фото УНН
Пожежа в лісі - фото УНН

Статистика дивує – може бути і -25

Що ж стосується статистичних даних, які теж грають чималу, то показники досить різні.

"Якщо ми проаналізуємо різні роки, коли була холодна зима і, зокрема, лютий, то ми не побачимо чіткої, однозначної динаміки. По-справжньому зимовим березень виявився у 1942 році – тоді, після дуже холодної зими, середньодобова температура першого весняного місяця дорівнювала нормі січня. А в Києві нічна температура опускалася до -25 градусів. Хоча є і приклади, коли після холодної зими слідувала різко тепла весна. Тому поки що сказати однозначно ми поки не можемо", - пояснює еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua
Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.