З початку минулого року набув чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції".

Документ було опубліковано 16 листопада 2019 року в парламентській газеті "Голос України", а в прикінцевих положеннях закону зазначається, що він набуває чинності з 1 січня 2020 року. Право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у 5 тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму.

Ухвалений закон визначає розмір винагороди викривачам корупції. Він має становити 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину. Крім того, українців на спеціальному курсі навчать протистояти корупції. Громадяни тепер зможуть самостійно подавати повідомлення про корупцію.

Корупція, фото: Пресслужба НАБУ
Корупція, фото: Пресслужба НАБУ

Про це повідомляється на офіційній сторінці Міністерства юстиції України в соціальній мережі Фейсбук. Українцям пояснили, якими знаннями вони володітимуть після проходження цього навчального курсу, розробленого Міністерством цифрової трансформації України. Безплатно пройти навчальний онлайн-курс можна на платформі "Дія.Цифрова освіта".

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

""Викривач в законі": українців навчатимуть протистояти корупції Відповідний навчальний онлайн-курс запустили на платформі Дія.Цифрова освіта.", - йдеться у повідомленні. Мін'юст

Пройшовши курс, громадяни навчаться:

  • подавати повідомлення про корупцію через сайти державних органів;
  • розуміти, що має бути зазначено в повідомленні про корупцію;
  • дізнаєтесь, що власне таке корупція, як вона впливає на життя кожного громадянина;
  • зрозумієте, хто такий викривач, які права та гарантії захисту він має.

У навчальному курсі розробники пропонують план дій і реальні інструменти для тих, хто хоче свідомо протидіяти корупції і стати викривачем. Він спрямований на те, щоб кожен громадянин не просто усвідомив проблему, що "корупція існує", але й задумався: "Що саме я можу зробити, щоб боротися з корупцією вже сьогодні?"

"Нагадаємо, що у Мін'юсті діє телефонна лінія Відділу з питань запобігання та виявлення корупції, на яку ви можете звертатись за номером 044 481 05 13. Крім того, повідомлення викривачів про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень приймаються на електронну пошту: vykryvach@minjust.gov.ua", - йдеться у повдіомленні. Мін'юст

Скрін: facebook.com/minjust.official
Скрін: facebook.com/minjust.official

Нагадаємо, котли та плити стали "жерти" вдвічі більше газу, українцям не по кишені: "Немає грошей на найнеобхідніше!". Українці скаржаться на суттєве погіршення якості газу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчорашній випускник лейтенант "Хмара" опинився на передовій під носом в окупантів: "Готові відбити ворожу атаку". Лейтенант Дмитро "Хмара" лише пів року тому закінчив навчання

Також "Знай.ua" писав, що українці просять про субсидії для всього населення країни: "В кого дохід, не перевищує 50 тисяч гривень". Українці просять призначити субсидії всьому населенню країни.