В Україні останнім часом почастішали випадки підробки молочної продукції. Перевіряючі тільки за останні пару місяців виявили більше десяти торгових марок, які примудряються реалізувати підробку замість вершкового масла. Така ж ситуація і з молоком.

На жаль, на магазинних полицях часто трапляється фальсифікат. Спеціально для наших читачів ми дізналися, що молочні продукти необов'язково нести до лабораторії, перевірити їх можна і в домашніх умовах.

Молоко, фото Асоціація виробників молока
Молоко, фото Асоціація виробників молока

Свіжість молока

Найпростіший спосіб перевірити свіжість молока - понюхати його. Різкий кислуватий запах означає, що молоко несвіже. Також зверніть увагу на консистенцію і однорідність рідини: нерівномірне згущення або білі вкраплення, схожі на пластівці, говорить про те, що молоко прокисло.

Популярні новини зараз
Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

- Метод з содою. Налити півсклянки молока. Всипати пів чайної ложки соди і подивитися на реакцію: якщо з'явилася піна, молоко несвіже.

- Метод з кип'ятінням. Налити трохи молока в каструлю. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Якщо рідина згорнулася, молоко прокисло.

Натуральність і якість

Натуральність і якість молока можна визначити за кольором. Якщо рідина жовтуватого відтінку, то це натуральне молоко. Якщо ж колір чисто-білий або – ще гірше - з синюватим відтінком, це говорить про наявність добавок. Для поліпшення кольору і щільності виробники додають в молоко борошно, крохмаль, вапно і крейду. А також напихають молоко антибіотиками і розводять водою.

Наявність крохмалю перевірити можна за допомогою йоду: просто додати пару крапель в стакан з молоком. Якщо рідина стала синюватого кольору, це означає, що в молоці є крохмаль. Якщо пішли жовтуваті кола - молоко натуральне.

масло, фото Pxhere
масло, фото Pxhere

Наявність води можна перевірити, якщо налити до стакану теплу воду. Після цього повільно влити молоко. Якщо цівка відразу ж змішується з водою, то молоко розбавлене. Якщо збирається згустком вгорі склянки, то продукт натуральний.

Наявність антибіотиків (які додають, щоб молоко довше зберігалося) можна перевірити, просто залишивши напій в ємності з нещільно закритою кришкою в теплому місці. Через добу натуральне молоко почне сквашуватися і по консистенції нагадуватиме желе. Молоко з добавками залишиться точно таким же: це пов'язано з тим, що антибіотики уповільнюють зростання молочнокислих бактерій, які містяться в натуральному продукті.

молочка, скріншот з відео
молочка, скріншот з відео

Наявність соди або саліцилової кислоти (які теж продовжують термін зберігання молока) можна дізнатися за допомогою лакмусового паперу. Опустіть папірець в молоко: якщо в молоці є сода, то лакмус стане синього кольору, якщо кислота – червоного.

Жирність продукту

Щоб перевірити жирність продукту, можна використовувати вищевказаний спосіб на наявність води в молоці: якщо продукт розбавлений, його жирність значно зменшується.

Раніше повідомляли, весна принесе українцям "золоті" яйця і сосиски - до чого готуватися.

Як повідомляв Знай.uа, бізнесмен розповів, хто виграв від пандемії.

Знай.uа писав, в Україні може сильно подорожчати хліб: що буде з цінами на продукт номер один.