В Україні останнім часом почастішали випадки підробки молочної продукції. Перевіряючі тільки за останні пару місяців виявили більше десяти торгових марок, які примудряються реалізувати підробку замість вершкового масла. Така ж ситуація і з молоком.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяНа жаль, на магазинних полицях часто трапляється фальсифікат. Спеціально для наших читачів ми дізналися, що молочні продукти необов'язково нести до лабораторії, перевірити їх можна і в домашніх умовах.
Свіжість молока
Найпростіший спосіб перевірити свіжість молока - понюхати його. Різкий кислуватий запах означає, що молоко несвіже. Також зверніть увагу на консистенцію і однорідність рідини: нерівномірне згущення або білі вкраплення, схожі на пластівці, говорить про те, що молоко прокисло.
- Метод з содою. Налити півсклянки молока. Всипати пів чайної ложки соди і подивитися на реакцію: якщо з'явилася піна, молоко несвіже.
- Метод з кип'ятінням. Налити трохи молока в каструлю. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Якщо рідина згорнулася, молоко прокисло.
Натуральність і якість
Натуральність і якість молока можна визначити за кольором. Якщо рідина жовтуватого відтінку, то це натуральне молоко. Якщо ж колір чисто-білий або – ще гірше - з синюватим відтінком, це говорить про наявність добавок. Для поліпшення кольору і щільності виробники додають в молоко борошно, крохмаль, вапно і крейду. А також напихають молоко антибіотиками і розводять водою.
Наявність крохмалю перевірити можна за допомогою йоду: просто додати пару крапель в стакан з молоком. Якщо рідина стала синюватого кольору, це означає, що в молоці є крохмаль. Якщо пішли жовтуваті кола - молоко натуральне.
Наявність води можна перевірити, якщо налити до стакану теплу воду. Після цього повільно влити молоко. Якщо цівка відразу ж змішується з водою, то молоко розбавлене. Якщо збирається згустком вгорі склянки, то продукт натуральний.
Наявність антибіотиків (які додають, щоб молоко довше зберігалося) можна перевірити, просто залишивши напій в ємності з нещільно закритою кришкою в теплому місці. Через добу натуральне молоко почне сквашуватися і по консистенції нагадуватиме желе. Молоко з добавками залишиться точно таким же: це пов'язано з тим, що антибіотики уповільнюють зростання молочнокислих бактерій, які містяться в натуральному продукті.
Наявність соди або саліцилової кислоти (які теж продовжують термін зберігання молока) можна дізнатися за допомогою лакмусового паперу. Опустіть папірець в молоко: якщо в молоці є сода, то лакмус стане синього кольору, якщо кислота – червоного.
Жирність продукту
Щоб перевірити жирність продукту, можна використовувати вищевказаний спосіб на наявність води в молоці: якщо продукт розбавлений, його жирність значно зменшується.
Раніше повідомляли, весна принесе українцям "золоті" яйця і сосиски - до чого готуватися.
Як повідомляв Знай.uа, бізнесмен розповів, хто виграв від пандемії.
Знай.uа писав, в Україні може сильно подорожчати хліб: що буде з цінами на продукт номер один.