На лічильники українці встановлюють спеціальні магніти, що уповільнюють їх роботу або ж купують "особливі" прилади обліку, йдучи на ризик, щоб зменшити витрати за комунальні послуги.

За різними оцінками, в Україні злодійство комуналки сягає близько 5% загального споживання. У разі, якщо комунальники виявлять порушення, розмір штрафу може скласти суму до 100 тисяч гривень. Про це повідомляє видання Главком".

Наприкінці минулого року, наприклад, згідно з реєстром судових рішень, житель Чернігова зумів скасувати свій борг у розмірі 58 тисяч гривень через суд. Перевіряючим здалося, що свідчення занижували, незважаючи на цілі пломби, нібито на лічильник був встановлений магніт, згідно з матеріалами справи. Згодом лічильник був знятий і відправлений на експертизу, де зробили висновок — винен, нарахувавши українцеві борг у розмірі близько 60 тис.грн.

Рішення суду, фото з відкритих джерел
Рішення суду, фото з відкритих джерел

Складно довести провину, якщо пломба ціла і відсутнє технічне втручання в механізми приладу обліку. Тому в суді подібні "покарання" частенько "валяться". При цьому вже існують лічильники, які продають з вбудованими магнітами. Однак, якщо подібний прилад обліку потрапить в руки комунальників, від штрафу відкрутитися не вдасться.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нагадаємо, тарифи на газ після "знижки" стали дорожчими: яку різницю не врахували в комуналці, думка експерта

Як повідомляв "Знай.ua", киянам прийшли "золоті" платіжки за газ, хоча обіцяли не підвищувати

Знай.ua писав, що змусять оплачувати комуналку онлайн