Випадкове виявлення морських організмів на валуні на морському дні нижче 900 метрів (3000 футів) антарктичного шельфового льодовика змусило вчених переосмислити межі життя на Землі. Про це розповіли в The Guardian.

Дослідники натрапили на породу, що несе життя, після того, як пробили свердловину майже через кілометр шельфового льодовика Фільхнера-Ронне на південному сході моря Уедделла, щоб отримати керн осаду з морського дна.

У той час як валун зменшив їх шанси на отримання керна, кадри з відеокамери, відправленої в дірку, захопили перші зображення організмів, що прилипли до скелі далеко під шельфовим льодовиком.

"Це трохи дивно, - сказав доктор Х'ю Гріффітс, морський біогеограф з Британської антарктичної служби, - ніколи і через мільйон років ми б не подумали про пошуки такого життя, тому що не думали, що вона там буде".

Шельфові льодовики утворюються, коли замерзла вода з внутрішніх районів континенту тече до узбережжя і потрапляє в навколишнє море. Коли лід тече по суші, він може збирати валуни, які вростають в основу шельфового льодовика, перш ніж впасти на морське дно.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Морські організми на льодовику, фото: Huw Griffiths
Морські організми на льодовику, фото: Huw Griffiths

Хоча дослідження морської флори і фауни Антарктики виявили деякі дрібні мобільні організми, такі як риби, черв'яки, медузи і криль, далеко під шельфовими льодовиками, вони ніколи раніше не знаходили стаціонарних фільтрів-живильників, які виживають, поглинаючи потрапляє на них їжу. Їх відсутність змусила багатьох вчених підозрювати, що повна темрява, нестача їжі і температура-2C були для них занадто ворожими.

На фотографіях і відеозаписах валуна видно, що на ньому мешкають як мінімум два типи губок, у одного з яких є довге стебло, що переходить в голову. Але, схоже, на скелі ростуть і інші організми, які можуть бути трубчастими хробаками або стеблами черепашок. Подробиці відкриття були опубліковані в Frontiers in Marine Science.

Ізольоване співтовариство валунів знаходиться в 500 метрах під основою шельфового льодовика і в 160 милях (260 км) від найближчої відкритої води. Через сильні течії в цьому районі їжа, яку вони ковтають, - можливо, мертвий планктон-вважається переносимим на відстань від 370 до 930 миль, перш ніж досягне їх.

Морські організми на льодовику, фото: Huw Griffiths
Морські організми на льодовику, фото: Huw Griffiths

"Це, безумовно, найдальше з під шельфовим льодовиком місце, яке ми бачили серед цих фільтруючих живих істот", - сказав Гріффітс.

Він зазначив, що живі істоти можуть жити на камені і знаходяться там у випадку, якщо у них є джерело живлення.

"ці штуки застряють на камені і харчуються тільки в тому випадку, якщо щось пропливає. Це був справжній шок, коли ми їх там знайшли, дійсно хороший шок, але ми не можемо проводити тести ДНК, ми не можемо визначити, що вони їли і скільки їм років. Ми навіть не знаємо, чи є вони новим видом, але вони безумовно живуть в місці, де ми не очікували, що вони можуть жити"- сказав він.

Раніше ми повідомляли, кіт мало не проковтнув занадто цікаву дівчину і став зіркою мережі.

Як повідомляв "Знай.uа", Комаров з "Світу навиворіт" осідлав верблюда в 50-градусний мороз.

Також "Знай.uа" писав, що льодовики Гренландії ховали стародавнє озеро під шаром льоду: побачило світ за тисячі або мільйони років.