3500 підприємств мають отримати спецдозвіл

Сьогодні на пленарному засіданні Верховної Ради був прийнятий за основу Проект Закону про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення № 4167. Законопроект передбачає низку нових критеріїв для тисяч нині працюючих українських підприємств. А для продовження своєї роботи вони мають отримати спеціальний "еко-дозвіл". Разом з тим, документ викликав масу спорів в сесійній залі – нардепи наголошують на його суттєвих "мінусах" і недоробках. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

"Під гребінку" попаде 3 500 установ – від цементних до хутряних

Даним Проектом закону передбачається повне "сканування" об'єкту на стан забруднення ґрунту і підземних вод небезпечними речовинами, на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, скидів стічних вод з концентраціями забруднюючих речовин та інші критерії.

3500 установ змушені будуть пройти цю ретельну перевірку – саме така цифра зазначена в документі.

Поширюватимуться нові норми на безліч сфер діяльності – від виробництв цементу та паперу до дубленої шкіри і хутра. До переліку увійдуть сфери енергетики, виробництва та обробки металів, хімічна промисловість, управління відходами, промисловість з переробки мінеральної сировини та ін.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Законопроект 4167 - скріншот
Законопроект 4167 - скріншот

"З одного боку для програми "Велике будівництво", відоме в народі як "крадівництво", на Сході країни побудовані незаконні асфальтобетонні установи, які роблять величезні викиди, не переробляють сміття, незаконно працюють, не маючи навіть первинної документації. А з іншої - ми виносимо в зал законопроект, що завдає удар нашій промисловості, добиваючи нашу економіку. Спочатку зробіть щось для нашого бізнесу, а потім вводіть санкції", - зазначає Голова підкомітету з питань дотриманням антикорупційного законодавства у сфері реформування оборонно-промислового комплексу Антон Поляков.

На відсутності чітких термінів, строків і поняття про дозвіл на використання водних біоресурсів наголосили і інші народні депутати.

Верховна Рада - фото rada.gov.ua
Верховна Рада - фото rada.gov.ua

"Цей закон суперечить базі українського законодавства – тут немає ніякої конкретики щодо питань, врегульованих директивою. Немає нічого про спеціальні положення для установок згоряння, показників граничних обсягів викиду, регулювання підземного зберігання двоокису вуглецю. В першому читанні ми його підтримаємо, але будемо просити і Комітет, і громадські організації про його доопрацювання", - відзначив нардеп Микола Княжицький.

Втім, незважаючи на зазначені недоліки, законопроект № 4167 був прийнятий за основу.

"Еко-внесок" у 90 тис грн сплатить кожен

Даним законопроектом передбачено придбання своєрідного "еко-квитка" на подальшу роботу – це інтегрований дозвіл.

Розмір плати за отримання інтегрованого дозволу15 мінімальних заробітних плат.

З 1 січня 2021 року ця сума дорівнює 6 000 грн, а, відповідно, охочим отримати дозвіл доведеться сплатити 90 тис грн.

Законопроект 4167 - скріншот
Законопроект 4167 - скріншот

Саме дозвільний орган, який має призначати Кабмін, у разі затвердження законопроекту № 4167 у другому читанні, прийматиме рішення і про зупинення або анулювання інтегрованого дозволу.

фото Getty Images
завод, забруднення / / фото Getty Images

Як отримати дозвіл?

Щоб отримати цей заповітний дозвіл, кожне з 3, 5 тисяч підприємств має дотримуватися цілої низки вимог. Від позначки гранично допустимих викидів до ліміту використання води і скидання забруднюючих речовин.

Законопроект 4167 - скріншот
Законопроект 4167 - скріншот

Проголосувати за поданий Урядом законопроект з першого разу не вдалося.

Лише з другої спроби набралася достатня кількість голосів "за" – а саме 277. При цьому, 46 депутатів утрималося і 35 не голосували взагалі.

Законопроект 4167 - скріншот
Законопроект 4167 - скріншот

На реалізацію підготовчих моментів Кабінету Міністрів України дається 6-місячний строк з дня набрання чинності цим Законом.

Денис Шмигаль - фото з Фейсбук (сторінка Кабміну)
Денис Шмигаль - фото з Фейсбук (сторінка Кабміну)

Коли законопроект Проект Закону про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення буде виставлено на розгляд в сесійній залі у другому читанні та подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.