Відновне правосуддя для неповнолітніх - це коли за помилку не карають, а допомагають її виправити.

В Україні реалізується проєкт "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення". Основною метою відновного правосуддя є створення умов для примирення потерпілого і правопорушника, а також усунення наслідків правопорушення.

Пілотний проєк стартував у 2019 році у шести областях. Він довів свою ефективність, і тепер його поширили на всю Україну.

Однією з учасниць пілотного проєкту стала дівчинка з Миколаївщини Олена (ім'я змінене). Про неї розповіли медіатори проєкту.

"Дівчина, назвемо її Олена, переселенка зі Сходу України, родина якої опинилася в складних життєвих умовах. Власного житла не мають, відтак доводиться винаймати квартиру. Ще й батько дівчинки зловживав алкогольними напоями і одного дня не знайшов нічого кращого, як забрати та продати мобільний телефон доньки, щоб купити чергову пляшку. Враховуючи, що в сім’ї працювала лише мама, а окрім Олени в родині є ще одна дитина і бабуся-пенсіонерка, розраховувати на придбання нового ґаджету не доводилось. Але, звісно ж, дівчинці хотілося бути як всі. І коли Олена побачила мобільний телефон, який залишила без нагляду інша неповнолітня, вона не змогла впоратися зі спокусою та привласнила собі цей телефон", - розповіли медіатори.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Умовами застосування відновного правосуддя є:
- наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);
- вперше вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину;
- визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
- згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

Обставини кримінального провадження відповідали цим умовам, тож Олена стала однією з учасниць пілотного проєкту.

Відновне правосуддя, ілюстративне фото
Відновне правосуддя, ілюстративне фото
Як зазначили модератори, успішність застосування програми залежить, в першу чергу, від бажання самого підлітка виправити ситуацію, а також позитивного настрою потерпілої сторони.
За словами медіаторки Наталії Степіної, дівчинка відчувала сором за свій вчинок, за свою родину, яка не може жити "як всі" і це ледь не стало причиною для переривання участі в проєкті. Але на допомогу прийшла дівчинка-потерпіла, яка своєю щирістю допомогла Олені поглянути на ситуацію, що склалася з іншого боку та зрозуміти хибність її поступку.
За результатом сторони примирилися, Олена повернула телефон та щиро вибачилася перед потерпілою.
З дівчинкою також працював психолог, Олена пройшла програму ресоціалізації, а з огляду на родинну ситуацію психологічну підтримку надали ще й мамі дівчинки. Мати Олени під час участі доньки в програмі вирішила розірвати шлюб із чоловіком, який своєю поведінкою погіршував і так складне становище родини.
Олена, виконавши всі умови проєкту, була звільнена від кримінальної відповідальності.І тепер дівчинка продовжує навчання і має можливість обрати правильний шлях у житті.